Hlavní obsah

Spravedlnost šla stranou, Pospíšil asi musel být odstraněn, kárá Schwarzenberg

– Praha
Právo, Novinky, ada, val, tin

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že v případě odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) šla spravedlnost stranou. Pospíšila naopak pochválil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním jeho první místopředseda Miroslav Kalousek.

Článek

"Je to velice smutná záležitost, spravedlnost šla očividně stranou. Pan Pospíšil se během svého ministrování projevil jako velmi odvážný člověk. Zřejmě byl někomu nebezpečný, tak musel být odstraněn," vyjádřil se pro Právo ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jeho stranický kolega Miroslav Kalousek krátce předtím informoval o tom, že TOP 09 v brzké době vyzve premiéra Petra Nečase a nového ministra spravedlnosti, aby do čela pražského vrchního zastupitelství jmenovali Lenku Bradáčovou. Chtějí tak vyvrátit pochybnosti, podle kterých odvolal ministra Pospíšila právě proto, aby zabránil povýšení Bradáčové.

„Předejdou tak mimo jiné i spekulacím o důvodech odvolání Jiřího Pospíšila,“ zdůvodnil Kalousek návrh TOP 09 s tím, že Nečasovo rozhodnutí plně respektuje.

Jmenování Bradáčové do čela pražského vrchního zastupitelství přitom Pospíšil minulý týden na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odsouhlasil, ale již ho nestačil provést. [celá zpráva]

„Nevidím jediný důvod, proč nevyhovět jeho (Zemanovu) personálnímu návrhu,“ uvedl na to konto Kalousek. Dodal, že on i Schwarzenberg se o odvolání Pospíšila dozvěděli z novin.

Kalousek zpochybnil principy právního státu, tvrdí Šťastný

Na Kalouskovu výzvu Nečasovi zareagoval pro Právo i poslanec ODS Boris Šťastný. "Dnešní výzvu Miroslava Kalouska premiérovi Petru Nečasovi, aby do čela pražského vrchního státního zastupitelství byla jmenována paní Lenka Bradáčová, pokládám za bezprecedentní zasahování politické moci do nezávislosti české justice. Ze strany ministra Kalouska jde v krátké době o další vážné zpochybnění principů právního státu stojícího na politické nezávislosti policie a justice.

Současně se obávám, že tímto svým politickým zásahem doktorku Bradáčovou, která je pověstná svojí vysokou erudicí a tolik potřebnou nezávislostí a která se nebojí bojovat proti korupci, pro pozici možné pražské vrchní státní zástupkyně diskvalifikoval."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám