Hlavní obsah

Prudce vzrostl počet Čechů vězněných v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během loňského roku se prudce zvýšil počet Čechů, kteří jsou v zahraničí ve vazbě, nebo byli odsouzeni do vězení. Zatímco v roce 2010 bylo takto vězněno 662 lidí, loni už jich bylo 1034. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle úřadu ale budou reálná čísla ještě vyšší. Upozorňuje totiž, že ve svých každoročních statistikách vychází pouze z údajů, které mu odevzdají konzulové jednotlivých zemí.

Nejvíce případů přitom k 31. prosinci 2011 evidoval zastupitelský úřad v Londýně, a to 141. V Mnichově jich čeští konzulové zaznamenali 134. Na třetí příčce je Madrid se 105 případy. Další lidé byli zadrženi ve Washingtonu a Drážďanech.

Lidé se trestných činů dopouštějí někdy i neuvědoměle, upozornila Jana Reinišová, vrchní ředitelka odboru, pod nějž spadá právní a konzulární sekce. "Utrhnou třeba nějaké vzácné chráněné rostliny nebo vyloví něco z moře, co je zakázané, a pak může být problém," řekla Reinišová novinářům.

K nejzávažnějším a k nejpřísněji posuzovaným deliktům patří ty, které mají spojitost s drogami. Za pašování, nedovolenou výrobu nebo držení omamných látek bylo loni vězněno nebo ve vazbě celkem 134 lidí, v roce předchozím to bylo 119.

Celkem 1040 Čechů se loni v zahraničí stalo obětí trestného činu. I toto číslo narůstá, předloni jich bylo o 31 méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám