Hlavní obsah

V červnu třicítky nečekejte, pořádné vedro přijde až s prázdninami

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní červen se ohlásí poměrně chladnými dny, vzápětí by se ale mělo oteplit. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být tento měsíc teplotně i srážkově průměrný. Vyrovnaný bude také poměr slunečných a zatažených dní. Vyskytnout se mohou tropické teploty i bouřky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco první dny meteorologického léta, které odstartují počátkem června, budou chladné a noční teploty mohou klesat k 9 až 3 stupňům Celsia, zhruba o týden později už bude počasí v České republice připomínat léto mnohem více. Ranní minima se budou v závěru dekády pohybovat mezi 15 až 9 stupni, odpoledne vystoupí teploty na 21 až 27 stupňů. „Polojasné dny se budou střídat s dny s velkou oblačností a občasnými srážkami, koncem dekády místy i bouřkami,“ tvrdí ČHMÚ.

Následujících několik dní by mělo být spíše oblačných, na většině území se zatáhne a vyskytnou se přeháňky, občasný déšť a ojediněle i bouřky. Postupně by však v druhé červnové dekádě měla oblačnost ubývat a stejně tak srážky se objeví jen místy. Noční teploty v tomto období klesnou nejníže k 8 stupňům, odpoledne vystoupají k 19 až 25 stupňům Celsia, přechodně mohou dosáhnout až k 28 stupňům.

V podobném duchu se ponese i závěr měsíce. „Předpokládáme, že bude převládat polojasné až oblačné počasí, při zvětšené oblačnosti přeháňky, místy bouřky,“ uvádí meteorologové. Noční teploty se budou pohybovat mezi 15 až 9 stupni, odpolední teploty mezi 20 až 26 stupni Celsia. Přechodně může rtuť teploměrů vyšplhat až ke třicítce.

Reklama

Výběr článků

Načítám