Hlavní obsah

Liknavá justice připravila otce o dceru

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestiletá Natálka, o niž se již čtyři roky soudí vlastní otec Stanislav Pružinec (62) s rodiči matky, která v 45 letech předčasně zemřela, zůstane nakonec v péči prarodičů. Soudy definitivně dospěly k závěru, že dítě by nemělo být vytrhováno z prostředí, na které si zvyklo. Že však dítě nedostalo šanci sblížit se s otcem, je také dílem justice, která nebyla s to včas rozhodnout.

Článek

Ve sporu o holčičku, která by brzy měla začít chodit do školy, obě strany používají argumenty tak delikátní, že je složité o nich vůbec psát.

„Musím se tu domáhat styku s vlastním dítětem jako nějaký lump nebo opilec,“ rozčiloval se ve středu u Městského soudu v Praze vystudovaný inženýr a bývalý voják Pružinec.

Rodiče matky zase obviňují otce vnučky, že mu jde jen o peníze ze sirotčího důchodu, dítěti nikdy nekupoval dárky, dodnes dluží desítky tisíc korun za výživné ještě z doby života matky jejich dcery.

Otec kontruje takřka stejně, prarodiče podle něj nejsou schopni zajistit dítěti budoucnost, sám jí zařídil samostatný pokoj, skříně hraček a na účtu jí už nastřádal přes sto tisíc korun.

Neústupnost bojujících stran ubližuje dítěti

Vzájemné konflikty jsou podle znalců nesmiřitelné a právě neústupnost obou stran představuje pro dítě největší riziko.

Dívka podle středečního verdiktu Městského soudu v Praze zůstává v péči prarodičů, protože o matku přišla v útlém věku (holčičce bylo necelých 2,5 roku) a od té doby o ni bezvadně pečují.

Jak vysvětlila členka soudního senátu Naděžda Zachystalová, soud se opřel o paragraf 45 zákona o rodině, podle kterého lze v zájmu nezletilého svěřit dítě do péče i jiné osobě než rodiči, přednostně pak příbuzným.

Hlavním argumentem zůstává, že dívka je na prostředí u prarodičů více zvyklá, silný vztah má také k již dospělým sourozencům z dřívějších vztahů její matky.

Otec podá ústavní stížnost

Tím se však Pružinec cítí být poškozen. O dítě totiž usiluje od roku 2008, kdy jeho přítelkyně a matka dívky zemřela, a už v červnu 2009 se mu místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Michal Výtisk omlouval za průtahy způsobené nečinností podřízeného soudce.

Spor však definitivně skončil až v pátek, a soud se odvolal především právě na dlouhou dobu, kterou již Natálka v péči prarodičů strávila.

„Podám ústavní stížnost,“ prohlásil Pružinec, který se domáhal alespoň přiznání střídavé péče, kdy by si dívku s prarodiči po čtrnácti dnech vyměňoval a měl by i vliv na zásadní rozhodnutí o její budoucnosti, například výběr školy.

Podle verdiktu má pouze právo na pravidelné středeční návštěvy od patnácti do osmnácti hodin, společnou každou druhou sobotu, některé svátky a dva týdny o letních prázdninách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám