Hlavní obsah

Do Česka připluje historický tank z Peru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční dar dostala Česká republika od Peruánské vlády. Při slavnostní ceremonii, která se konala začátkem týdne v hlavním městě Peru Limě, získala historický československý tank LTP-38. Ten už byl převezen do přístavu Callao, odkud vypluje 22. června přes Hamburk do České republiky, kde skončí ve Vojenském historickém ústavu (VHÚ).

Foto: Profimedia.cz

Československý tank LTP-38 v Peru

Článek

Tank LTP-38 je vzácný a v České republice zatím žádný jeho exemplář není. Tyto tanky byly vyrobeny v ČKD Praha speciálně pro export do Peru, kam zamířily v letech 1938 a 1939. Díky speciálním úpravám a motorům Scania mohly bez problému fungovat i ve vysokohorském prostředí jihoamerických And.

Akce, na níž peruánská vláda darovala České republice tento stroj, se konala v rámci letošních oslav 90. výročí navázání diplomatických styků mezi Peru a ČR. O samotném předání tanku vyjednávaly obě strany více než osm let.

Během předávací ceremonie ocenil peruánský ministr obrany José Urquizo význam československých tanků ve výzbroji peruánské armády a zdůraznil, že darování tanku LTP-38 k muzejním účelům pro VHÚ je symbolickým aktem potvrzujícím velmi přátelské vztahy mezi oběma zeměmi.

Český velvyslanec v Peru Vladimír Eisenbruk poděkoval jménem ČR za darování tanku k muzejním účelům pro VHÚ. Ředitel VHÚ Aleš Knížek peruánskou stranu ujistil, že tank bude ve VHÚ vystaven na čestném místě, aby demonstroval jedinečnost události a význam česko-peruánských vztahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám