Hlavní obsah

Dienstbier zabojuje o Hrad, získal podporu ČSSD

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier bude kandidovat příští rok v přímé volbě prezidenta. V sobotu získal na jednání nejvyššího orgánu mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru (ÚVV), podporu své domovské sociální demokracie. Pro Dienstbiera se vyslovilo ze 152 hlasujících v tajné volbě 107 členů ÚVV, proti jich bylo pouze 35.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sobotní tiskové konferenci uvedl, že Dienstbier obdržel v hlasování významnou podporu. „Pokládám to za velmi silný mandát, vzhledem k tomu, že to je mandát získaný z tajné volby,“ uvedl. „Domnívám se, že to je vynikající východisko, aby se mohl stát prezidentem republiky,“ soudí lídr ČSSD.

Podle Sobotky by prezidentská kampaň nebyla plnohodnotná, kdyby se do ní nezapojil kandidát ČSSD. Předseda strany požádal členy a sympatizanty sociální demokracie, aby Dienstbiera podpořili.

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška výsledek rokování ukázal, že je jeho strana jednotná. „Volba Jiřího Dienstbiera ukazuje jednotnou tvář ČSSD a očekávám také jeho podporu na cestě za úspěchem v krajských volbách, podporu našich hejtmanů, kandidátů a lídrů kandidátek. Jiřímu gratuluji,“ sdělil.

Chci získat širší podporu, plánuje Dienstbier

Hradní kandidát svým stranickým kolegům poděkoval. „Chtěl bych především poděkovat kolegům ze sociální demokracie,“ uvedl Dienstbier. Zároveň poděkoval i lidem z akademického prostředí a občanských iniciativ, kteří mu již před rokováním ÚVV vyslovili podporu. Dienstbier v této souvislosti avizoval, že nechce být výhradně kandidátem ČSSD, ale širšího proudu.

Za jeden ze svých cílů označil Dienstbier překonání krize důvěry lidí v demokratický politický systém. Nabídnout chce také alternativu rozumného a moderního státu. Pokud jde o financování kampaně, Dienstbier prohlásil, že bude mnohem skromnější, než zvažovaný limit 40 miliónů korun. Peníze chce získat především prostřednictvím drobných darů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Dienstbier se o post hlavy státu utká s nestraníkem Janem Fischerem, předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kteří již oznámili kandidaturu, či jedním z dvojice kandidátů ODS Přemyslem Sobotkou a Evženem Tošenovským. Do boje o Hrad promluví i čestný předseda SPOZ Miloš Zeman nebo ekonom Švejnar, který se podpory ČSSD zřekl a hodlá vystupovat jako nadstranický kandidát.

Každý kandidát potřebuje pro svou kandidaturu nominaci od deseti senátorů, dvaceti poslanců nebo 50 000 podpisů od občanů.

Prozemanovské křídlo

Na rokování ÚVV se podle očekávání ozvali příznivci hradní kandidatury expremiéra Miloše Zemana. Ostře se proti Dienstbierovi vyslovil děčínský poslanec Jaroslav Foldyna.

„Vážím si Jiřího Dienstbiera, ale Jiřího Dienstbiera staršího,“ pronesl na rokování. Poslanec také poznamenal, že Dienstbier ml. se celá léta v rámci sociální demokracie neprojevoval. Foldyna řekl, že je členem ČSSD už dvacet let a přesto Dienstbiera nezná.

Pro Zemana se vyslovil i senátor ČSSD Vladimír Dryml. Právě on zorganizoval mezi svými kolegy v horní komoře petici na podporu expremiérovy hradní kandidatury. Podařilo se mu sehnat potřebných deset podpisů. Mezi signatáři jsou i sociálně demokratičtí senátoři, například Jaroslav Palas a Jaroslav Sykáček.

Průběh debaty kriticky okomentoval místopředseda strany Zdeněk Škromach. „Je to docela zvláštní. Jediným kandidátem na prezidenta navrženým je Jirka Dienstbier. Přesto hlavní část vystoupení se věnuje kritice Miloše Zemana. To jsem fakt nepochopil. Asi nová tvář sociální demokracie,“ poznamenal.

„Nemusím se vším souhlasit, ale Zeman dovedl ČSSD hlavním vchodem do Strakovky. A dodnes z tohoto úspěchu ČSSD profituje. Zeman se pak se stranou rozešel, nebudu komentovat okolnosti, a jde svojí cestou. Chybí nám pokora ke své minulosti, žijeme přítomností a moc nemyslíme na budoucnost,“ dodal Škromach.

Anketa

Je pro ČSSD Jiří Dienstbier dobrým prezidentským kandidátem?
Ano
21,3 %
Ne
78,7 %
Celkem hlasovalo 24635 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám