Hlavní obsah

Bývalý vězeň o Rathově kriminále: Liťák je strašný

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Již druhou noc strávil obviněný poslanec a bývalý hejtman David Rath za zdmi Vazební věznice Litoměřice. Podrobnosti o jeho pobytu za mřížemi vězeňská služba tají. Právu se však podařilo zjistit, v jakých podmínkách Rath nyní pravděpodobně je a jakou změnu proti dosavadnímu životu prožívá.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vazební věznice v Litoměřicích

Článek

„Je to pád z nebeských výšin do pekla,“ říká výmluvně advokát Jaroslav Ortman.

Několik jeho klientů litoměřickou věznicí prošlo. A chtěli prý do jiného zařízení. „Rozhodně nebude pan doktor Rath nadšený, protože to je jedna z věznic, kde je velice přísný režim,“ uvedl Ortman.

„Liťák sám o sobě je strašný. Nerad bych to dál rozebíral. Můj názor je takový, že pro něho to bude něco neskutečného. Myslím, že sám bude rád, když tam odtud co nejdříve odejde,“ řekl Právu dvaatřicetiletý Pavel Cifra, který prý za zdmi litoměřické věznice pobýval od loňského dubna do letošního února.

Není tu VIP cela

„V Liťáku není žádná VIP cela, kde by byl sám a měl tam třeba televizi. To neexistuje,“ uvedl. S Ortmanem se shodli na tom, že Rath zřejmě žádné výhody mít nebude.

Při svém nástupu do vězení poslanec podle Cifry odevzdal všechny své věci i oblečení, dostal vězeňský oděv a absolvoval zdravotní prohlídku. Po ní již putoval na celu.

„Pan Rath je momentálně na cele pravděpodobně sám, jelikož se nachází na takzvaném přibylu – jako že jste přibyl – a ten trvá zhruba 14 dní,“ popsal Cifra. Cela je podle něho větší, jsou v ní dvě postele, stůl, dvě židle, umyvadlo se studenou vodou a toaleta oddělená průsvitnou plentou.

„Kdyby se choval špatně, tak se mu přibyl může prodloužit třeba na měsíc. A to bych nedoporučoval. Přibyl je tam snad to nejhorší,“ doplnil.

Ani po „přibylu“ se toho prý pro bývalého hejtmana moc nezmění. Jedním z vazebních důvodů je totiž možné ovlivňování svědků, takzvané béčko. A takoví vězni se prý od ostatních izolují.

Maximálně prý může být na cele s člověkem, který je ve vazbě ze stejného důvodu. „Do té doby, dokud mu to béčko nesundají, pokud vůbec, tak bude pořád separovaný. Prostě bude pořád s jedním vězněm, nebo bude sám. A to je katastrofa,“ prohlásil Cifra. Další omezení prý spočívají například v důsledné kontrole korespondence.

S vrahy se poslanec za mřížemi nepotká

Pokud pomine „béčkový“ vazební důvod, může Rath podle Cifry putovat například na oddělení volné vazby, kde mohou vězni chodit po chodbě, navštěvovat jiné cely nebo sledovat televizi. „Volná je dobrá, tam by měl klid,“ řekl Cifra. Podotkl ale, že je těžké se na oddělení dostat.

Horší by to prý poslanec měl, kdyby pobýval na velké cele, například s pěti dalšími lidmi.

„Pokud se dostane na celu, kde je víc lidí, po šesti lidech, kde jsou z těch šesti lidí třeba čtyři až pět narkomani, chraň ho pán bůh. A jestli ho jeden z nich pozná, nechtěl bych, a to ani náhodou, být v jeho kůži. Budou z něho dělat koště, budou s ním zametat. Bude uklízet, bude jim platit,“ podotkl bývalý vězeň.

Zároveň ale dodal, že si nemyslí, že by si vězeňská služba nepohlídala, aby se Rathovi něco stalo. Budou ho prý držet buď samotného, nebo alespoň s někým „rozumným“.

Bývalý hejtman by se podle Cifry neměl dostat ani do kontaktu s nejtěžšími zločinci, například s vrahy.

Dozorci podle něj kontrolují vězně jednou za hodinu. Pokud by byl Rath v režimu zvýšené pozornosti, kontroly by prý byly po půlhodině.

Den začíná pro obyvatele litoměřické věznice budíčkem v 5.30. Následuje ranní hygiena a úklid cel. Kolem 6.30 následuje snídaně. Pokud by měl Rath zájem, může poté zamířit na půlhodinovou až hodinovou vycházku do venkovních „kotců“. I při tom by měl být separován od ostatních. Jakýkoli pokus o kontakt prý dozorce zarazí.

V poledne je oběd, večeře následuje v 16.30, o hodinu a půl později pak „sčíták“. Večerka, kdy se zhasínají světla, je podle Cifry ve všedních dnech o půl deváté, o víkendech o hodinu později. Na celách teče jen studená voda. Teplou sprchu si bude moci Rath dopřát zřejmě jen dvakrát týdně.

Pokud jde o volný čas, bude se Rath zřejmě nudit, za mřížemi se prý nedá dělat vůbec nic. „Do posilovny se dostane jednou za půl roku,“ nastínil Cifra.

Jednou za tři měsíce podle něj může dostat vězeň maximálně pětikilový balík na přilepšenou, v němž mohou být potraviny, ale jen takové, které se nekazí. Jídlo, ale třeba i noviny nebo dopisní známky si může Rath objednat, až mu příbuzní zašlou peníze na jeho účet. Ale i tady přichází omezení. Za týden prý může utratit maximálně tisíc korun.

Rath si podle Cifry může zažádat i o možnost nosit své civilní oblečení. To se prý musí měnit jednou za týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám