Hlavní obsah

Zadržení Ratha vyvolalo v ČSSD zděšení

Právo, Novinky, jt, jov, jas
Aktualizováno

Zadržení středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolalo v soc. dem. zděšení. V důvěrné informační SMS, kterou si straníci rozesílali, se omezují jen na základní zprávu o zadržení a výsleších. Vedení ČSSD očekává, že policie svůj postup vysvětlí.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci David Rath a Jeroným Tejc (oba ČSSD)

Článek

"ČSSD v současnosti nemá dostatek informací, aby mohla celou vzniklou situaci kolem zadržení Davida Ratha komentovat," uvedla strana dopoledne v tiskovém prohlášení s tím, že žádá policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho, aby co nejrychleji veřejně a podrobně vysvětlili postup policie.

"Pevně věříme, že policie má vše řádně podloženo a zdokumentováno a že nehrozí, že by takto odstartovala předvolební kampaň ve středních Čechách. Pokud by se však skutečně prokázalo porušení zákona, řídí se ČSSD zásadou Padni, komu padni, která platí bez výjimek pro všechny členy," stojí v prohlášení předsedy Bohuslava Sobotky a místopředsedy Michala Haška.

Sobotka následně Právu sdělil, že pokud by došlo k obvinění, je na místě přerušení členství. Rath, který byl mezitím obviněn, by se podle Sobotky do vyšetření případu měl vzdát funkcí, tedy i hejtmanského postu.

Vše je podle zákona, trvá na svém policie

Ministr vnitra Jan Kubice nařčení z možné manipulace důrazně popřel. „Jednoznačně a razantně odmítáme, že by byla celá akce jakkoliv ovlivněna. Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá a emancipovaná,“ řekl Právu Kubiceho mluvčí Pavel Novák.

Podobně se vyjádřila i mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. „Pokud máme relevantní informace, nemůžeme se ohlížet na to, kdo je mezi podezřelými nebo kdy realizaci zahájíme,“ poznamenala mluvčí prezidenta Lessyho.

Nechci se nikoho jakkoli zastávat, ale znamenalo by to, že by ho museli chytit například při přebírání úplatku
Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc k zadržení Davida Ratha

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc Právu sdělil, že se o případu dozvěděl z médií: „Každopádně si musíme počkat, co nám sdělí policie a státní zástupce. Nicméně není to obvyklé.“ Narážel tím na fakt, že pokud policie zadržela poslance, muselo se to stát při páchání trestného činu.

„Nechci se nikoho jakkoli zastávat, ale znamenalo by to, že by ho museli chytit například při přebírání úplatku,“ dodal Tejc.

Podle informací Práva se v úterý večer sejde v Brně stranické grémium, které se bude kauzou zabývat.

Nečas odmítl politické zadání

Premiér Petr Nečas (ODS) nechtěl věc příliš komentovat. "Je to věc, kterou řeší orgány činné v trestním řízení. Ty jsou nezávislé a já nemám sebemenší důvody pochybovat, že postupují v souladu se zákonem bez jakéhokoli politického zásahu," řekl Nečas, který rázně vyloučil politickou objednávku Rathova stíhání.

Vicepremiérka Karolína Peake (platforma LIDEM) k zadržení hejtmana uvedla: "S nadsázkou lze říci: to bylo řečí... Samozřejmě je nyní potřeba počkat na více informací, které nemáme," dodala.

"Předpokládám, že v případě vyšetřování poslance bude policie přiměřeně informovat veřejnost," doufá Peake.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) nechtěl zadržení hejtmana komentovat. Odmítl, že by se jednalo o politickou objednávku a dodal, že nehodlá na případu "populisticky tancovat".

Reklama

Výběr článků

Načítám