Hlavní obsah

Neplatič alimentů by měl přijít o řidičák, navrhuje ministr Pospíšil

Právo, Radim Vaculík
Praha

Ministerstvo spravedlnosti vymyslelo průlomové řešení, jak trestat tisíce neplatičů výživného. Místo pobytu za mřížemi, kde pak stejně dál alimenty svým dětem neposílají, jim chce ministr Jiří Pospíšil (ODS) odebírat řidičské průkazy. A nevrátí jim je do té doby, dokud takový neplatič neuhradí celý svůj dluh vůči dětem.

Foto: Profimedia.cz

Místo za mříže mají neplatiči alimentů přijít o řidičák.

Článek

To by samotné dlužníky i dle zkušeností ze zahraničí mohlo podle ministra donutit nařízené peníze svým dětem zaplatit. Jde o jeden z alternativních trestů, který chce ministr v rámci koncepčního návrhu či dokonce novely trestního zákoníku předložit už ve středu na jednání vlády.

„Není normální a v Evropě běžné, abychom měli ve vězení téměř tři tisíce lidí kvůli neplacení výživného. Když jsou ve výkonu trestu, tak ho už vůbec neplatí,“ řekl Právu Pospíšil. Je-li podle něj účelem trestu donutit rodiče, aby na své dítě platili alimenty, tak jejich zavření za mříže k tomu podle ministra rozhodně nevede.

„Náš návrh je takový, že by u běžného neplacení výživného nebyl nově ukládán trest odnětí svobody a místo toho odebereme neplatiči řidičské oprávnění, čímž se mu způsobí nějaká jiná újma, která je pro něj v podobě ztráty řidičáku reálně citelná a nutí ho k tomu výživné začít platit,“ míní ministr. Cílem návrhu je podle něj chránit zájmy a potřeby dítěte tak, aby se dočkalo takového zabezpečení, na jaké má právo.

„A rodič, který je ve vězení, opravdu ty peníze nevydělává,“ poznamenal Pospíšil. Doplnil, že se jeho úřad nechal inspirovat stejným a osvědčeným modelem na Slovensku a v Polsku, kde po zavedení trestu v podobě odebrání řidičáku výrazně ubylo neplatičů alimentů. „Pro normálního člověka je nemožnost řídit výrazný zásah. Pro mnoho lidí je mnohem horší nemít řidičák než být pár měsíců ve vězení,“ myslí si ministr.

V praxi by vše vypadalo tak, že soud by místo uložení nepodmíněného trestu neplatiči nařídil odevzdat jeho řidičák obecnímu úřadu a ten by mu jej nevrátil do chvíle, než splatí vše, co dluží. Pokud by dlužník řidičák i přes verdikt soudu náhodou neodevzdal, dopustil by se trestného činu maření úředního rozhodnutí.

Kromě této možnosti, jak trestat dlužníky na výživném, navrhuje ministerstvo také jako možnou alternativu peněžité tresty především pro bohatší neplatiče alimentů, ale také obecně prospěšné práce, domácí vězení a případně i podmínky. „Ani jedna z těchto variant totiž neplatiči nebrání pracovat, a tudíž splatit dlužné výživné,“ konstatoval Pospíšil.

Přeplněné věznice

Podle jeho náměstka Františka Korbela je důvodem rozšíření počtu dosavadních možností, jak trestat za neplacení výživného, i to, že české věznice jsou v současnosti zcela přeplněné a na jejich provoz prý chybí miliarda.

„Ten počet odsouzených k nepodmíněnému trestu za neplacení výživného by se naším návrhem mohl snížit až o tisíc osob,“ nastínil své plány Pospíšil.

„U tohoto konkrétního trestného činu si dovedu představit změnu,“ souhlasil včera v TV Prima s návrhem ministerstva na alternativní tresty i opoziční poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Ministr však upozornil, že u závažnějších případů bude neplatičům i nadále reálně hrozit vězení. „Třeba tehdy, když neplacením ten pachatel způsobí zvlášť škodlivý následek v tom smyslu, že se jeho dítě ocitne ve výrazné hmotné nouzi,“ upřesnil Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám