Hlavní obsah

Ministr Heger chce nechat IZIP prošetřit policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi, že se obrátí na policii kvůli projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Za prioritní považuje urychlené ukončení projektu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

„Je absolutně prioritní, aby se systém zastavil,“ uvedl Leoš Heger.

Souhlasil i se stínovým ministrem zdravotnictví a hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem (ČSSD), že je potřeba vyšetřit, co se dělo v organizaci. Na rozdíl od Ratha ale nežádal ustavení parlamentní komise: „My budeme požadovat řádné vyšetření standardním způsobem. Je pravděpodobné, že se ministerstvo obrátí na policii.“

I David Rath tvrdí, že je potřeba smlouvu vypovědět, podle něj se tak ale mělo učinit už dávno: „To, co najednou objevil ministr a premiér Nečas, jsme věděli v roce 2006 a projekt jsme zastavili. Byly tam výpovědi. Když přišel pan ministr Julínek a pan Šnajdr, tak výpovědi stáhli. V roce 2006 stál projekt 400 miliónů a ne dvě miliardy jako dnes. A my bychom rádi věděli, zač se utratilo dalších 1,5 miliardy.“

Heger zdůvodnil, proč přichází právě nyní s požadavkem ukončit projekt: „Rozhodnutí přišlo ve správnou dobu. Vyčkávali jsme a žádali jsme ověření, zda systém funguje nebo nefunguje. Systém má své kladné stránky, ale nenaplnil to, na co byl nasmlouván a kolik přitom stál.“

Naznačil, že také dalo práci zapůsobit na správní radu VZP. Uvedl ještě jeden důvod, proč s ideou přišel nyní. Dodatky ke smlouvám, které prodlužují platby IZIPu ze strany VZP do roku 2015, je ještě možné vypovědět: „Je to tím, že byly původní dodatky zrušeny a vyměněny za jiné, které umožňují tu smlouvu vypovědět. Garantujeme, že nedojde k arbitráži.“ Smlouvy byly vyměněny v roce 2010.

Proti zrušení se vyslovil ředitel IZIP Jiří Pašek, který sdělil, že není možné říkat, že systém nefunguje, protože pilotní projekty na Vysočině a v Karlovarském kraji končí až v červnu. Heger ho napadl, že nutně projekt hájí, když do něj ročně přitéká 200 miliónů korun.

Rath v rámci debaty zdůraznil, že v minulosti projekt označil za tunelování VZP. Když ho pro urážku žaloval poslanec Ouzký, tak soud dal za pravdu Rathovi, zmínil hejtman. Nemusel se mu omlouvat.

Anketa

Měla by policie prošetřit projekt elektronických zdravotních knížek IZIP?
Ano
67 %
Ne
33 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21345 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám