Hlavní obsah

Věznice praskají ve švech, po prázdninách jim navíc dojdou peníze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věznicím chybí asi miliarda korun. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v nedělní Partii na TV Prima uvedl, že prostředky dojdou do konce prázdnin. Podle něj je důvodem i rychle rostoucí počet odsouzených. Na vládě proto bude ve středu projednávat uvolnění potřebných peněz.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil v pořadu Partie

Článek

„Vězeňství má peníze do konce srpna. Uvolnili jsme dvě stě miliónů z rezerv. Máme tři měsíce na debatu společenskou, v Parlamentu, na úřadu vlády,“ řekl Pospíšil s tím, že chybí miliarda.

„Miliarda nejsou provozní náklady, ale i rekonstrukce,“ uvedl a dodal: „Nelze ale předem počítat s tím, kolik bude vězňů. Od začátku roku máme nárůst o 500 vězňů.“ Ten je podle něj nečekaný a vedl celkem ke zvýšení nákladů o sto miliónů korun. Pospíšil však dodal, že jde o důsledek kladného procesu: „Trestní justice soudí rychleji, a proto máme více odsouzených.

Dodal, že nemůže zajít za soudci a říci jim, aby odsuzovali méně, protože nejsou peníze na vězně: „Soudnictví je naštěstí nezávislé.“

Škrty byly předčasné, tvrdí opozice

Podle sociálnědemokratického poslance Jeronýma Tejce ale bylo už loni v říjnu jasné, že peníze v půlce roku dojdou. Je to podle něj další ukázka tupých škrtů vlády. „Škrtalo se více, než vězeňství uneslo, pan ministr se to snaží řešit nesystémově tím, že požádal o zvýšení peněz.“ Kvůli škrtům jsou problémy i v policii.

V debatě také padlo, že na každé dva vězně připadá jeden zaměstnanec, což je podobné jako jinde v Evropě. Je to dáno i 24hodinovým provozem věznic. „Jeden vězeň stojí denně tisíc korun,“ dodal Pospíšil.

Pospíšil dodal, že i kvůli tomu je potřeba zvážit, zda by se pro některé odsouzené neměly najít jiné formy trestů. „Ve věznicích sedí 3000 lidí, kteří neplatí alimenty a ještě se na ně doplácí.“

S tím souhlasil i Tejc: U tohoto konkrétního trestného činu si dovedu představit změnu.“ Jinak ale varoval: „Pokud teď budeme změkčovat podmínky pro propouštění, tak se dostaneme do situace, že si vězni budou myslet, že na podmínku mě pustí vždy."

Pospíšil ale zdůraznil, že v žádném případě nebudou propouštěni pachatelé závažných trestných činů.

Třikrát a dost

Podle Pospíšila by počet vězňů příliš nezvýšilo ani plánované třikrát a dost, kdy za tři stejné přestupky spáchané během určitého, zatím ještě nevymezené časového období, by pro pachatele znamenalo tvrdý trest. To by například řešilo krádež v samoobsluhách, kde titíž lidé opakovaně kradou zboží v ceně do 5000, což je jen přestupek. Problémem je, že se nyní škoda z jednotlivých krádeží nesčítá. Podle něj by ne všichni tito lidé skončili odsouzení, ale přizpůsobili by se tomu. Zatím ale není zaveden celostátní rejstřík přestupků.

Reklama

Výběr článků

Načítám