Hlavní obsah

Oranžerii Břevnovského kláštera zrekonstruovali podle Dientzenhoferova návrhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V břevnovském klášteře v Praze byla po 30 měsících otevřena část tamních zahrad, které se postupně rekonstruují. V první fázi byly opraveny barokní oranžerie, kaple sv. Josefa, ve vstupním nádvoří kláštera se pro veřejnost zpřístupnil parter se sochou sv. Jana Nepomuckého a v sadě bylo vysazeno 300 ovocných stromů.

Zrekonstruovaná oranžerie Břevnovského klášteraVideo: Novinky

 
Článek

Oranžerie, která vznikla podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera, byla v havarijním stavu již od druhé světové války. Nyní se znovu postavila podle zachovalých plánů z roku 1945, kdy byla ještě před zřícením architektonicky zaměřena.

Při rekonstrukci se pracovalo s fotodokumentací, ale pomohly také vzpomínky syna posledního zahradníka pracujícího v klášteře. Zahradník Karel Morávek se obnovy oranžerie nedožil o jediný měsíc. Zemřel 1. února ve věku 91 let a jeho smrtí skončily více než tři staletí trvající zahradnické služby jeho rodu pro břevnovské benediktiny, uvádí se na webových stránkách benediktinů.

Opravené jsou také zdi ohraničující areál kláštera i opěrné zdi vytvářející zatravněné terasy. V horním sadu klášterní zahrady byly desítky starých a nemocných ovocných stromů nahrazeny novými stromky, mezi nimiž jsou třešně, hrušně, jabloně, moruše a další původní druhy.

První fáze oprav zahrady stála 75,6 miliónu korun. Investorem je Benediktinské arciopatství, které většinu peněz získalo ze strukturálních fondů EU z programu Praha - Konkurenceschopnost, deseti procenty se na opravě podílí i městská část Praha 6. Autorem projektu je společnost Atelier M1 architekti.

Dnešní podoba klášterní zahrady je výsledkem barokní úpravy areálu provedené Kryštofem Dietzenhoferem a Kiliánem Ignácem Dietzenhoferem a pozdějších dílčích úprav. Klauzurní, tedy dolní část, v níž stojí samotný klášter, je veřejnosti přístupná o víkendech a svátcích od 6:45 do 20:00, ve všední dny od 6:45 do 8:00 a od 17:00 do 20:00.
Zmíněný horní sad je otevřen stále.
V areálu kláštera mohou lidé také navštívit baziliku sv. Markéty, románskou kryptu a barokní prelaturu s Tereziánským sálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám