Hlavní obsah

Břeclavští Romové na svém shromáždění pohrozili radikálním protestem

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První z demonstračních akcí, spojených s útokem na patnáctiletého chlapce, se uskutečnila v Břeclavi již v sobotu odpoledne. Uspořádalo ji sdružení IQ Roma spolu s aktivitou Nenávist není řešení. A neskončila příliš dobře, část Romů hrozí násilím.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Romové akci na podporu zraněného chlapce proměnili v mítink na obranu svých práv. Současně hrozí radikálním vstupem do vývoje nedělní situace.

Článek

„Jestli si myslíte, že bude klid, že si to necháme líbit, tak to se mýlíte,“ vybuchly emoce jednoho z Romů. Vzápětí spolu s ním odešla další část podobně naladěných Romů. Z necelé stovky lidí, většinou příslušníků romské komunity, tak najednou v evangelickém kostele v Břeclavi zůstala jen menší část. Ani před jejich odchodem ale nebyla nálada zcela ideální.

Důstojnost akce na podporu zraněného chlapce se změnila v ostrou debatu. V ní si starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD) například vyslechl, že z údajně bezproblémové části města vytvořil romské ghetto, kam se stahují novináři a kde jen pro zbytečné stížnosti nechal zřídit služebnu městské policie.

„To nebyl cikán,“ znělo unisono z úst Romů. Kdyby to byl cikán, dávno už by sme to policajtům sami oznámili. To peklo, co máme, nás už nebaví. Děcka se bojí ven, kriminálka je sbírá, nadávají jim do kurev černých a že přiznajte se, to se nedá vydržet,“ zněly kostelem výkřiky.

Romové ale upozorňovali i na některé podivnosti v případu. „Kdyby ho někdo přepadl, proč mu nesebral peníze a mobil? Proč má zničenou ledvinu a nemá žádný šrám v obličeji? Kdyby ho napadla přesila tří lidí, nepomohlo by mu stočit se do klubíčka, byl by domlácený mnohem víc. Bylo to jinak,“ tvrdí Romové.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sobotní mítink v Břeclavi.

Velitel strážníků Stanislav Hrdlička, který je chtěl seznámit s detaily opatření pro bezpečnost ve městě, se tak téměř nedostal ke slovu. „Nejsme nadšeni z průvodu radikálů, ale nemáme možnost tomu zabránit. Věřte tomu, že děláme maximum pro bezpečí všech. Pomozte a nezavdejte důvod k eskalaci násilí,“ apeloval starosta.

Pochod, do jehož organizace se pro město nešťastně vložila Dělnická mládež, má být na podporu zraněného chlapce, kterému v neděli večer trojlístek násilníků způsobil vážné zranění. Útočníky, minimálně toho, kterého viděl, napadený patnáctiletý chlapec označil za Romy.

Pátek a sobota patřila ve městě přípravám na nedělní pochod. Pří úklidu z trasy pochodu zmizelo nejen smetí, ale i předměty, které by mohly posloužit k pouličnímu násilí, nebo by naopak mohly být poškozeny. Jen na náměstí u radnice tak například plastové fólie ukryly před zraky lidí kamennou výzdobu rohů trojúhelníkového prostranství. Další skupina aktivistů ohlásila, že na protest proti radikálům udělají na dohled od trasy pochodu demonstrativní oběd v trávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám