Hlavní obsah

Komunisté válcují ODS, při volbách do Sněmovny by byli druzí za ČSSD

Novinky, val
Praha

Podle posledního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v dubnu při volbě do Sněmovny uspěly především levicové strany. ČSSD na prvním místě by spolu s komunisty, kteří se přehoupli přes ODS na druhé místo, volilo 57 procent lidí. Naopak třetí občanské demokraty ani ne pětina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Kdyby se v dubnu konaly předčasné volby, více než třetina lidí (37 procent) by dala hlas sociálním demokratům. Hned za nimi by se umístili komunisté s 20 procenty hlasů. Potvrzuje se tak trend vzrůstající obliby levicových stran.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v dubnu 2012 podle CVVM

Naopak strany současné vládní koalice jsou na tom špatně. Třetí ODS by volilo pouhých 17,5 procenta dotázaných, TOP 09 11,5 procenta a do Sněmovny by se tentokrát dostali také lidovci, kteří o půl procenta překročili pětiprocentní hranici nutnou pro obsazení sněmovních lavic.

Šéf ODS a premiér Petr Nečas komentoval průzkum odsouvající nejsilnější vládní stranu na třetí příčku za komunisty, že jde jen o jeden průzkum. CVVM je podle něj známé většími výkyvy a také tím, že mínění spíše vytvářejí, než jen monitorují.

Vládní Věci veřejné by podle průzkumu volila jen dvě procenta lidí. Stejně jsou na tom podle průzkumu zemanovci. Strana zelených má ještě o půl procenta méně. Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 63 procent právoplatných voličů.

ČSSD by mohla s komunisty jít do koalice, míní politolog

Podle politologa Michala Pehra není výsledek průzkumu nahodilý, naopak jde o přirozený jev. „Vždycky má část nespokojených voličů tendenci podporovat opozici,“ řekl Novinkám.

Pehr uvedl, že by si dovedl představit situaci, kdy ČSSD utvoří koalici s KSČM. Podpora voličů by ale podle něj musela být nadpoloviční. V tomto případě by sociální demokraté zrušili tzv. Bohumínské usnesení, jímž se strana před lety zřekla koaliční spolupráce s komunisty, míní Pehr.

Výběr článků

Načítám