Hlavní obsah

Hasiči představili úsporná opatření, plánují vyhazovy a zpoplatnění služeb

Hasičský sbor se potýká s nedostatkem financí a jeho rozpočet se pohybuje údajně na samé udržitelnosti služeb, které ze zákona poskytuje. Generální ředitel HZS Drahoslav Ryba proto předložil ministerstvu vnitra úsporná opatření. Mezi ně patří například omezení počtu členů nebo zpoplatnění některých služeb.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2010 měli hasiči k dispozici přes osm miliard korun, další rok přinesl krácení o jednu a půl miliardy a letos o dalších 350 miliónů. Krizový plán, který předložil generální ředitel HZS, se týká let 2013 a 2014.

"V tomto rozpočtovém výhledu je počítáno se snížením o další jednu a půl miliardy korun, a to už by nastaly problémy. Znamenalo by to pokles o tři tisíce míst ze současných deseti tisíc," řekl Ryba.

Navrhuje především navýšení rozpočtu větším podílem prostředků z pojišťoven. Peníze by přineslo také zpoplatnění některých služeb hasičů, jako jsou demolice, vyproštění lidí z výtahů a vnikání do objektů. V současnosti se již platí například likvidační práce u dopravních nehod.

Hasiči chtějí dosáhnout úspor také škrty v administrativě, podle šéfa HZS se jedná o snížení počtu tzv. nevýjezdových hasičů. V takovém případě by odešlo 150 lidí z generálního ředitelství a stejný počet z krajů, což by znamenalo úsporu 100 miliónů korun. Dalším způsobem, jak ušetřit peníze, by mohlo být sloučení některých stanic HZS s jednotkami drážních hasičů.

Pokud se navýšení rozpočtu nepodaří, hasiči podle Drahoslava Ryby přistoupí k opatřením, která budou mít dopad na obyvatele. "Promítne se to v delší příjezdové době a menším počtu techniky," upozornil Ryba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám