Hlavní obsah

Kalousek lobboval za deset českých piv na úkor dovážených vín

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu okomentoval důvody, které kabinet vedly k zavedení daně na tzv. tiché víno. Kabinet chce litr vína zatížit desetikorunovou daní. Kalousek připomněl, že v celkových objemech vína je v ČR dominantní dovoz méně kvalitních značek a v rámci narovnání podmínek je záhodno podporovat spíše české pivovarníky než dovozce vín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Největší spotřeba alkoholu není u těch, kteří si hodlají pochutnat na dobrém vínu, ale u těch co hledají, jak si tu opici pořídit za co nejmenší cenu,“ konstatoval Kalousek a zdůraznil, že vládě jde především o rovné podmínky pro všechny producenty alkoholických nápojů.

"Když si konkurují tři krabičky toho, co je nazýváno jako víno, s deseti výčepními pivy, která se vyrábějí v ČR, tak vítězí to dovozové takzvaně víno. Já bych byl docela rád, kdyby těch deset českých piv bylo konkurenceschopnější, protože ta zajišťují produkci a zaměstnanost v ČR,“ doplnil ministr, podle něhož nejde o přínos pro rozpočet, nýbrž o narovnání podmínek.

Malé vinaře ochráníme

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) chce vláda nalézt takové řešení, které ochrání drobné tuzemské vinaře.

I on však připomněl, že 56 procent vína, které je v ČR zkonzumováno, pochází z dovozu. Dodal rovněž, že část dovážených vín je deklarována jako tuzemská, ačkoliv obsahuje dovezené hrozno, které je přimícháváno k tomu původnímu, což se těžko kontroluje.

Podle Kalouska 25 až 30 procent tuzemské produkce zdaněno nebude.

Vinaři protestují

Zavedení daně na tzv. tiché víno se nezamlouvá Svazu vinařů ČR, ani jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD). Společně se chtějí obrátit na poslance z Jihomoravského kraje, aby zdanění vín nedopustili. Víno je podle nich mezi alkoholickými nápoji jedinečné a zaslouží si proto podporu.

Zavedení daně by podle nich vedlo ke snížení konzumace a přesunu vinařů do šedé sféry ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám