Hlavní obsah

Vláda odklepla vyšší daně a škrty. Peněženky se ztenčí všem

• Aktualizováno
Právo, Jiří Vavroň, Jakub Svoboda

Vláda ve středu schválila úsporná opatření, která mají pomoci udržet schodky státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Již v úterý se na škrtech i zvyšování daní dohodly strany vládní koalice. Zažehnaly tak současně vládní krizi poté, co Věci veřejné minulý týden pohrozily demisí svých ministrů. O přijetí materiálu informovala ČTK s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním kabinetu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Koalice hodlá už příští rok ušetřit zhruba 57 miliard korun, z toho 25 miliard chce vybrat na vyšších daních a 32 miliard ušetřit na výdajích. V roce 2014 pak chce získat díky vyšším příjmům 46 miliard a uspořit 48 miliard.

Součástí opatření je citelný růst daní. Strany současné vládní koalice přitom před posledními sněmovními volbami před dvěma lety slibovaly, že daně zvyšovat v žádném případě nebudou, a nabízely prakticky jen škrty v sociálním systému.

Nyní přijatá opatření mají pomoci příjmové i výdajové složce státního rozpočtu.

Zvýšení sazeb DPH

Sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se zvýší o jeden procentní bod na 15 (např. u potravin, léků, vstupenek, knih) a 21 procent (ostatní zboží a služby). Předpokládaný zisk do státní kasy je kolem 18 miliard, mnozí ekonomové ale varují, že může být nakonec podstatně nižší. Změna cen, ke které může v souvislosti se změnou sazeb DPH dojít, totiž může snížit kupní sílu občanů a zájem nakupovat.

Celkové dopady na rozpočty domácností budou v souvislosti se zvýšením DPH v řádu stokorun měsíčně, s detailnějšími propočty však ekonomové kvůli častým změnám vládních návrhů raději vyčkávají. Nové sazby DPH by měly platit jen dočasně, a to tři roky.

Pomalejší růst penzí

Penze se budou v příštích třech letech zvyšovat o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. Rovněž toto opatření by mělo platit tři roky. Například průměrná penze (10 500 korun) by se podle předběžných propočtů zvýšila zhruba o 77 korun, což je o 135 korun méně, než kdyby valorizační schéma zůstalo nezměněno.

Změna daně z příjmů

Po zrušení superhrubé mzdy, což by mělo být spolu se zavedením jednoho inkasního místa již v roce 2014, by lidé měli platit ze své hrubé mzdy daň 20 procent. Již schválená legislativa přitom počítá jen s 19procentní sazbou.

V současné době se platí 15procentní daň z příjmu, ale ze superhrubé mzdy, což odpovídá 20,1procentnímu zdanění hrubé mzdy. Spolu s plánovaným zvýšením odvodů na zdravotní pojištění se ale celkové zdanění zaměstnanců o něco zvýší.

Zrušení stropu pro platbu zdravotního pojistného

Současný maximální roční vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění ve výši 1,8 miliónu, maximální měsíční pojistná záloha ve výši 20 361 Kč bude zrušena, bude možné platit i více. Stropy pro sociální pojištění zůstanou zachovány.

Vyšší zdanění bohatých

Lidé s příjmem nad čtyřnásobek průměrné mzdy, tedy ti, kteří berou více než sto tisíc měsíčně, mají v příštích třech letech odvádět tzv. solidární příspěvek ve výši 7 procent z výdělku přesahujícího právě sto tisíc měsíčně.

Změna výhod OSVČ

Výdajové paušály zůstanou zachovány. Ti, kteří uplatňují výdajový paušál ve výši 30 nebo 40 procent, ho budou moci uplatnit, pokud jejich obrat nepřesahuje dva milióny korun ročně. Ti, kteří uplatňují jiné paušály, by měli přijít o možnost uplatnit některé slevy na dani (například na vyživovaného partnera či děti), zůstat jim má ale daňová sleva na poplatníka.

Zachování porodného

Porodné bude proti původním plánům ministrů za TOP 09 dál vypláceno. Porodné nyní činí 13 000 korun, u dvojčat či vícerčat je to 19 500 Kč. Nárok na ně má žena při narození pouze prvního potomka a navíc jen tehdy, pokud její příjem či příjem její rodiny nepřesahuje 2,4násobek životního minima.

Vyšší daň z převodu nemovitostí

Sazba se zvýší ze tří procent o jeden procentní bod. Například při prodeji bytu za 2 milióny korun by prodávající zaplatil státu místo dnešních 60 tisíc nově 80 tisíc korun.

Zrušení slev pro pracující důchodce

Důchodce, který bude dál pracovat, přijde zhruba o 25 tisíc korun za rok.

Zrušení doplatku na bydlení

Jde o dávku pomoci v hmotné nouzi, která společně s vlastními příjmy člověka a příspěvkem na bydlení ze systému státní sociální podpory pomáhá uhradit tzv. odůvodněné náklady na bydlení. Výše doplatku na bydlení je nyní stanovena tak, aby po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení (tj. nájmu, služeb s bydlením spojených a nákladů za dodávky energií) zůstala osobě či rodině částka na živobytí.

Uhlíková daň

Bude zavedena od roku 2014, cenu uhlí může zdražit až o 20 procent, topných olejů o 15 a plynu o 10 procent.

Vyšší zdanění tabáku

Zdanění řezaného tabáku se srovná se zdaněním cigaret.

Zmenšení úřadů

Plán zahrnuje redukci úřadů a agend. Úspora ale může znamenat i snížení počtu úředníků a zaměstnanců státu.

Zrušení paušálu

Paušál ve výši 3000 Kč ročně nevstoupí v platnost, protože dál zůstanou zachovány stravenky a další zaměstnanecké benefity.

Zrušení zelené nafty

Zemědělcům je nyní vrácena část spotřební daně z nafty, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Tato daňová úleva by měla od příštího roku skončit.

Dražší daňové ráje

Plánuje se zvýšení daně firmám se sídlem v daňovém ráji z 15 na 35 procent.

Vyšší daň z tichého vína

Nyní platí nulová sazba daně z tzv. tichého vína, což je značný rozdíl proti zatížení jiných alkoholů. Navrhuje se zavedení daně 10 Kč na litr tichého vína při osvobození drobných vinařů (ta činí zhruba 500 000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám