Hlavní obsah

Místo školství mohou miliardy ušetřit jiná naše ministerstva, tvrdí véčkaři

Praha

Věci veřejné uvažují o možnosti, že by místo ministerstva školství potřebné peníze do státního rozpočtu ušetřila jiná jejich ministerstva. Ve středu to řekl zdroj obeznámený s jednáním grémia nejmenší vládní strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová, Radek John a Karolína Peak

Článek

Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje letos zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun. Případná vázání prostředků z jiných resortů by měla projednat výkonná rada strany.

Grémium VV ve středu potvrdilo, že nechce peníze ušetřit snižováním platů učitelů. Strana tak uvažuje o zavedení zápisného, které by studenti platili při začátku každého semestru na vysoké škole. Další možností je najít peníze v rozpočtech jiných ministerstev, která vedou členové VV.

Nejmenší koaliční strana "vládne" kromě školství prostřednictvím svých členů resortům dopravy a místního rozvoje. Středečního večerního jednání grémia se nezúčastnil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. "Peníze zkusíme vyvázat z našich ministerstev, třeba z dopravy," řekl zdroj. Úkol, kde ušetřit finance, nyní budou řešit odborné komise VV.

Věci veřejné také počítají s možností, že nebude třeba ve státním rozpočtu vázat takové množství peněz, jak se nyní uvažuje, pokud česká a evropská ekonomika po prvním čtvrtletí vykážou lepší kondici.

O nástupci Dobeše se zatím nejedná

Grémium se shodlo také na tom, že jména případných kandidátů na nového ministra školství se budou projednávat až poté, co se vyřeší rozpočtová situace ministerstva. Nechtějí totiž kandidáty stavět před takovýto "šibeniční úkol". "Bůh ví, jestli by se nám ještě někdo přihlásil," dodal zdroj.

Dosavadní ministr školství Josef Dobeš ve funkci končí. Jako oficiální důvod uvedl, že nesouhlasí s dalšími vládou nařízenými škrty ve svém rozpočtu. Podle svých slov nechtěl sahat na platy učitelů. VV tak hledají jeho nástupce. Uvažuje se o jejich členech Milanu Šťovíčkovi a Dagmar Navrátilové, v médiích padlo i jméno místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové.

Další pokračování rozhovorů o Dobešově nástupci bude v úterý, kdy se uskuteční pravidelné zasedání výkonné rady VV. Strana si na zasedání pozvala náměstka ministra školství Ladislava Němce, který má předložit analýzu rozpočtu ministerstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám