Hlavní obsah

Pryč, vládo! vyzývali demonstranti. Dobývali se do České televize

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, rsk, jbs, tr, den

"Půjdeme před Českou televizi," zaznělo na počátku protivládní demonstrace, na níž se ve čtvrtek pozdě odpoledne sešlo pod sochou svatého Václava na pražském Václavském náměstí několik tisíc lidí. Demonstrace se konaly i v dalších městech po celé ČR. Akci svolala Holešovská výzva. V Praze demonstrující mašírovali k budově ČT, kde provolávali řadu protivládních hesel.

Demonstranti pochodují PrahouVideo: Jaroslav Soukup, Novinky

 
Článek

Na demonstracích zaznívá požadavek na demisi vlády a ustavení dočasného kabinetu složeného z odborníků.

Lidé v Praze se po sedmé hodině vydali na pochod k budově České televize, policie zastavila dopravu na magistrále směrem na Nuselský most. Ulicí se hrnul více než tisícihlavý dav a skandoval heslo "Demisi, demisi!".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti před Českou televizí

Krátce před 20. hodinou se demonstranti dostali ke stanici metra Pražského povstání a zvolna opouštěli magistrálu. Přihlížející v oknech okolních domů, které lemují ulici 5. května, lidé z davu vyzývali, aby se k nim přidali.

Podle zpravodaje Novinek byli v průvodu především mladí lidé. Lidé k ČT mířili proto, že jim vadilo, že o jejich demonstraci neinformuje. Během průvodu na jednoho z reportérů ČT pokřikovali "Hanba!"

"Česká televize celou akci zpravodajsky pokrývala. Zaznamenala ji v Událostech i následně na kanálu ČT24. O formě pokrytí  rozhoduje šéfredaktor zpravodajství a jeho lidé," uvedla mluvčíČT Michaela Fričová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

Demonstrace před budovou ČT

Kolem osmé hodiny dav dorazil k budově České televize, pořadatelé lidi vyzvali, aby zastavili. Lidé ale jdou dál, chtějí se dostat k budově zpravodajství. Dožadují se živého vstupu do vysílání. Na místě skandují "Veřejnoprávní lůza" a "Kdo vás platí". Na redaktora Karla Rožánka, který na sobě měl tmavý kabát, volali, že "ten kabát má z ostudy". Ozvaly se i výkřiky "Jaká vláda, taková televize!"

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policie u vchodu do České televize

Následně se chtěli dostat dovnitř do budovy s povely "Pusťte nás dovnitř!"

Na vrátnici budovy před devátou hodinou přišel šéf zpravodajství Zdeněk Šámal a diskutoval s policistou. Demonstranti chtějí přímý vstup do vysílání. Tvrdili, že jinak budou před budovou nocovat. Kolem půl desáté se ale začali rozcházet a organizátoři vyzývali k účastí na páteční akci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

"Situaci monitorujeme, v záloze máme veškeré jednotky, a pokud by se stalo něco vážného, jsme připraveni," řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk. O tom, že jsou policisté ve střehu, svědčí to, že když se před budovou zpravodajství strhla drobná potyčka, okamžitě zasáhli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí

Demonstraci osobní účastí na Václavském náměstí podpořil režisér Jiří Krejčík. V projevu zavzpomínal i na listopad 1989. "Zbavte se strachu," burcoval lidi. Krejčík kritizoval i Českou televizi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

Kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert vyzýval z upraveného automobilu protestující k pochodu na Kavčí Hory před sídlo České televize. „Televize to bude muset odvysílat!“ hřímal Ponert.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

Na náměstí vlála kromě české i slovenská vlajka. „Pryč, vládo,“ stálo na dalším transparentu. Na akci nechybí ani příznivci hnutí Anonymous.

Tisíce lidí v Brně

Lidé se sešli v i v dalších městech České republiky. Brněnské centrální náměstí Svobody zaplnili manifestující více než z poloviny, hrubým odhadem jich přišly čtyři tisíce. V úvodu zazněla česká i slovenská národní hymna, lidé zpívali.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Demonstrace v Hradci Králové

„Naposledy jsem tak zaplněné tohle náměstí viděl před 23 lety,“ prohlásil do nadšeného potlesku i pokřiku člen národní rady pořádající Holešovské výzvy Vlastimil Růžička.

Největší potlesk zazněl při oznámení výzvy k odstoupení prezidenta republiky Václava Klause a také výzvy k zastavení církevních restitucí.

Foto: Jan Trojan, Právo

Z manifestace na brněnském náměstí Svobody.

"Tady za pódiem jsou zdravotníci, kdyby se někomu z vás přitížilo...,“ oznamoval Zdeněk Blažek z brněnského národního centra Holešovské výzvy.

„Mně je na zvracení už dvacet let,“ odpověděl do obecného smíchu jeden z účastníků.

Při čtení jednotlivých bodů celé Holešovské výzvy lidé opakovaně křičeli „demisi!“ Na transparentech byly nápisy kritizující vládu, jeden z nich zněl: "Pusťte koryta, ať jí národ dosyta." Na závěr akce se podepisovala petice vyzývající vládu k demisi. Manifestace proběhla klidně, bez incidentů.

V Ostravě přišlo 1500 lidí

Na Masarykově náměstí v Ostravě se v 17 hodin sešlo zhruba 1500 s různými transparenty a českými vlajkami. Na bundách a kabátech měli lidé připnuté žluté placky s nápisy, že se stydí za tuto českou vládu.

„Stydíme se za to, kdo nám vládne. Už toho máme opravdu dost, stačí se podívat na ty státní zakázky a rozkrádání státu,“ svěřila se Právu jedna z demonstrujících žen Alžběta Lacká. Její kamarádka Pavlína Posládková dodala, že lidem vadí i vládní reformy. Od zdravotnické až po tu sociální. "Je to nehorázné, co vláda dělá,“ rozčilovala se.

Mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Zychová Právu sdělila, že demonstrace byla řádně nahlášená: „Akorát měli lidé demonstrovat od 17 do 18 hodin na Masarykově náměstí v centru Ostravy a pak se rozejít. Nicméně stalo se to, že z náměstí se vydali k sídlu České televize a domáhali se vstupu dovnitř, jelikož byli naštvaní, že se demonstrace televize neúčastnila."

Možná až tisícovka lidí dorazila demonstrovat proti vládě na Masarykovo náměstí v Hradci Králové. Organizátoři nechali zahrát českou i slovenskou hymnu, připraveny byly stolky s protestními peticemi, lidé drželi v rukou transparenty s texty odsuzujícími vládu a prezidenta a mnozí drželi v rukou státní vlajky.

Demonstrovalo se i v Liberci, kde podle informací Novinek vtrhlo do budovy úřadu asi sto lidí.

Holešovská výzva
Iniciátoři Holešovské výzvy už dříve oznámili, že požadují demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků, zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb a uzákonění běžně použitelného referenda. Chtějí také zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy a odvolání podpisu na smlouvě ACTA, která podle nich zavádí cenzuru na internetu. Podle nich by měla být jmenována dočasná úřednická vláda a týden po jejím jmenování by měl odstoupit prezident Václav Klause pro ztrátu důvěry.
zdroj: ČTK

Anketa

Podporujete demonstranty, kteří se zúčastnili protivládního protestu?
Ano, zúčastnil/la jsem se také
2,3 %
Ano, ale v průvodu jsem nebyl
30,2 %
Ano, a zúčastním se
0,8 %
Ne
20,8 %
Ne, a nechápu, proč demonstrují
45,9 %
Celkem hlasovalo 79723 čtenářů.

Co skandovali demonstranti

Pusťte nás dovnitř - voláme ředitele

Přímý vstup

Ředitel se bojí

Jaká vláda, taková televize

Veřejnoprávní lůza, kdo vás platí

Demisi, demisi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám