Hlavní obsah

Sabina Tančevová o Janu Fischerovi: Je to člověk, kterého si mohu vážit

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá osobní tajemnice Václava Havla Sabina Tančevová se obtížně vyrovnávala s jeho smrtí. V rozhovoru pro sobotní Právo také vysvětlila, proč se rozhodla pracovat pro Jana Fischera.

Foto: Petr Horník, Právo

Sabina Tančevová

Článek

Už jste se vyrovnala s úmrtím Václava Havla?

Myslím si, že ještě nějaký čas budu potřebovat. Bylo to hodně těžké období.

Když si na Václava Havla vzpomenete, co vám vytane jako první na mysli?

Moudrost, jeho nadhled, jeho pokora, jak se dovedl povznést i v krizových situacích, vzít je s humorem. Dokázal mimořádně uvolnit atmosféru. V každém viděl svého partnera. I když šel do obyčejné hospůdky, dokázal se zcela normálně s lidmi bavit. Nikdy na nikoho neútočil, nepamatuji si, že by o někom mluvil špatně. Samozřejmě, uměl se rozčilit, ale to muselo skutečně jít o nějaký podraz. S jeho kreativní povahou souvisel smysl pro detail. Vždy chtěl mít podklady včas. Byl ale náročný zejména vůči sobě.

Udržují někdejší spolupracovníci Václava Havla kontakt? Scházíte se?

Setkáváme se celá ta léta, kdy Václavu Havlovi skončil prezidentský mandát. Je to už devět let. Velká setkání se pořádají dvakrát do roka. Na Hradě to byla výjimečná doba, všichni na to rádi vzpomínáme.

S Janem Fischerem jsme se vídali při jeho setkáních s Václavem Havlem.
Sabina Tančevová

Uchováváte si doma nějakou věc, která vám Václava Havla připomíná?

Mám na památku skleněné srdce, velké těžítko. A samozřejmě spoustu fotografií.

Jaké to vlastně bylo pracovat na Hradě pro hlavu státu?

Prostředí Pražského hradu člověk vnímá velmi intenzivně a práce pro prezidenta si váží.

Myslíte si, že je správnou cestou prezidentský úřad zcivilnit a třeba ho z Hradu přestěhovat?

Specifikem prezidentského úřadu je právě umístění na Pražském hradě. To je důstojné sídlo a nemyslím, že by veřejnost uvítala, kdyby se hlava státu přestěhovala do nějaké kancelářské budovy. Hrad by ale měl v každém případě být otevřený a živý. Tím, že zde sídlí prezident, není z Hradu mrtvé muzeum. Navíc každá hlava státu Hradu vtiskuje svou tvář, nejen tím, jak vykonává svou funkci, ale také tím, že zde provádí změny a různé úpravy.

 Kdy vás kandidát na prezidenta Jan Fischer oslovil s nabídkou zapojit se do práce jeho týmu? Jak dlouho jste se rozhodovala?

Jan Fischer mě oslovil ihned v závěru prosince loňského roku s tím, že by měl zájem o trvalou spolupráci. Moc mě to potěšilo, i když jsem v těch smutných a hektických dnech neměla možnost svoji budoucnost více promýšlet.

Jan Fischer umí být zábavný a vtipný. Umí si udělat legraci sám ze sebe, má smysl pro skutečný anglický humor.
Sabina Tančevová

Vzala jsem si čas na rozmyšlenou, ale od prvního momentu mě spolupráce s ním lákala. Jediným otazníkem bylo, jak skloubit práci s rodinou, protože hlavně přelom letošního a příštího roku bude časově náročný. Musím to ale zvládnout, když jsem se pro spolupráci s Janem Fischerem rozhodla. Pomůže mi muž, starší dcera i obě babičky.

Proč jste na nabídku spolupráce kývla, jaké byly hlavní důvody?

S Janem Fischerem jsme se vídali při jeho setkáních s Václavem Havlem. Pamatuji si možná první z nich v roce 2009, kdy byli oba pozváni do Krakova na oslavu 20. výročí polských svobodných voleb, a tehdy spolu před oficiálním programem posnídali. Udělal na mě velký dojem tím, jak vykonával funkci předsedy vlády.

Nezastírám, že velkou roli v mém rozhodování hrál i pozitivní vztah, který měl k Janu Fischerovi pan prezident Václav Havel. Poznala jsem klidného, rozvážného a nekonfliktního člověka, který má zároveň jasné názory a nenechá sebou manipulovat. Člověka, kterého si mohu vážit.

Nerozmlouvali vám tuto práci vaši bývalí kolegové z dob působení v kanceláři Václava Havla?

Vůbec ne, nikdo z nich. Spousta mých bývalých kolegů patří k příznivcům Jana Fischera.

Čemu konkrétně se budete v týmu věnovat?

Moje práce pro Jana Fischera bude velmi podobná té, kterou jsem vykonávala pro Václava Havla. Pracujeme na otevření kontaktní kanceláře v Praze, která bude nejen jeho pracovním zázemím, ale zároveň místem, kam budou moci přijít lidé se svými návrhy, starostmi a otázkami. Nezapomeňte, že většina prezidentských kandidátů už má zázemí buď v parlamentu, na ministerstvu, nebo v politické straně. Jan Fischer si všechny organizační i obsahové věci bude zajišťovat sám a mým úkolem bude mu v tom co nejvíce pomoci.

Jaké šance dáváte Janu Fischerovi? V čem vidíte jeho výhodu proti ostatním kandidátům?

Věřím, že výrazná podpora přímé volby něco znamenala. Lidé jsou otráveni stranickou politikou a politiky, jsou znechuceni stále novými aférami a hlavně arogancí, s jakou se často na straně státu setkávají.

Žádný rozumný člověk nechápe, jak je možné, že za naše peníze spolu nejvyšší ústavní činitelé navzájem soupeří, místo aby společně sledovali ten nejlepší zájem naší země. Proto si myslím, že občané touží mít za prezidenta někoho, kdo je nezávislý a nebude otevřeně či skrytě protežovat žádnou politickou stranu či zájmovou skupinu. Chtějí slušného prezidenta, který přispěje ke zklidnění politické situace a bude společnost spojovat. Takovým člověkem Jan Fischer bezesporu je a navíc to v době svého premiérství prokázal.

Pokud by v klání o post hlavy státu uspěl, chtěla byste pro něj na Hradě dál pracovat?

Ano, ráda. Ale s Janem Fischerem i se všemi budoucími kolegy jsme se domluvili, že o ničem, co přijde po prezidentských volbách, nebudeme mluvit. Teď je třeba se soustředit na přítomnost a připravit období do voleb tak, aby šlo o dobře využitý čas.

Myslíte, že Jan Fischer by dokázal navázat na výrazná prezidentská období Václava Havla, ale i Václava Klause?

Janu Fischerovi slouží ke cti, že se s nikým nesrovnává a ani se vůči nim nevymezuje. Sám říká, že by na prezidenty Havla i Klause rád v tom dobrém navázal. Je zkušený, a to nejen na domácí scéně. Součástí jeho běžné práce (Fischer je viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj) jsou dnes setkání s prezidenty a premiéry řady zemí a tyto kontakty může dobře využít i v budoucnu.

Může se opřít o svoji profesi uznávaného statistika, je skvěle jazykově vybaven, má vynikající kontakty v akademickém světě. Přitom se na výkon prezidentské funkce i na svoji vlastní kandidaturu dívá střízlivě. Nejen proto jsem přesvědčena, že může být dobrým a důstojným prezidentem republiky.

Má také pověst suchého statistika. Je takový doopravdy?

Jan Fischer umí být zábavný a vtipný. Umí si udělat legraci sám ze sebe, má smysl pro skutečný anglický humor.

Odpůrci přímé volby varují před zneužíváním neformální moci prezidentem. Myslíte si, že nebude podléhat takovému pokušení?

Jsem přesvědčena, že určitě nikoliv.

Jste připravená i na to, že může být prezidentská kampaň plná osobních útoků?

Ano. Přáli bychom si, aby tomu tak nebylo. Mohu slíbit, že my rozhodně nic takového dělat nebudeme.

Váš život není určitě složen jen z politických událostí. Máte nějaké koníčky?

Ráda chodím s rodinou na procházky, jezdíme na kole, v zimě lyžujeme a bruslíme. Ráda čtu, miluji divadlo a dobrý film.

V této souvislosti mě napadá, jak nejraději relaxoval, třeba ve volné chvíli v průběhu pracovního dne, Václav Havel?

Většinou četl různé zajímavosti z událostí dnů, které jsme mu připravili. Nebo si zašel do blízké restaurace na polévku a jen tak sledoval okolí.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám