Hlavní obsah

V Čechách bylo i 16 stupňů, na 15 místech padly rekordy

V první březnový den zaznamenali meteorologové teplotní rekordy na 15 místech v České republice. Nejtepleji bylo na západě Čech. V Husinci v jihozápadních Čechách zaznamenali dokonce 16,8 stupně Celsia. Dosavadní rekord byl z roku 1992.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nad 16 stupňů teploty vystoupily na více místech v Plzeňském a Jihočeském kraji. Například v Plzni Bolevci byl překonán rekord z roku 1997, který činil 15,2 stupně. Dnes tam bylo o stupeň víc.

"Rekord padl i na stanici v Praze Ruzyni, kde bylo naměřeno 13,7 stupně. I tady bylo dosavadní nejvyšší číslo z roku 1997 a činilo 13,5 stupně," řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Jde jen o místní rekordy, ten "hlavní", který vychází z teploty naměřené v pražském Klementinu, překonán nebyl. Je z roku 1922, kdy naměřili 16,1 stupně. V Praze dnes bylo kolem 13 stupňů.

Chladněji bylo na severu území, například na Liberecku, Jesenicku nebo na Ostravsku.

Honsová vzpomněla na rok 1998, kdy bylo 4. března naměřeno dokonce 20 stupňů Celsia. Letos ale něco podobného nehrozí. Teploty v následujících dnech by měly mírně klesnout, víkend ale bude slunečný. V pátek bude přes den maximálně 11 stupňů, v sobotu a v neděli sedm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám