Hlavní obsah

Nemusím s vámi jednat předem, ale zadem, vzkázal Klaus senátorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek setkal se Zdeňkem Koudelkou. Ten působí jako náměstek Justiční akademie v Kroměříži a v minulosti byl poslancem ČSSD. Klaus mu nabídl kandidaturu na post soudce Ústavního soudu (ÚS), kterou Koudelka přijal. Ještě před tím prezident uvedl, že nevidí důvod, proč by měl o tom, co má v hlavě, jako jsou nominace do ÚS, předem jednat se senátory. "Se Senátem mám jednat zadem," dodal prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Se Senátem jsem o tom nejednal, ale s velkým zájmem bych sledoval argumenty senátorů, kde dominuje ČSSD, že by zamítali svého dlouholetého, mimořádně kvalitního poslance, to by mě skutečně velmi zajímalo, jakým způsobem by se k tomu postavili," řekl Klaus při čtvrteční tiskové konferenci po setkání s libanonským prezidentem.

Koudelka je podle Klause znalec ústavního práva a pro soud by byl zřetelným přínosem. "Na rozdíl od některých senátorů si nemyslím, že mám o tom, co mám v hlavě, koho mám navrhovat, předem jednat se Senátem. Se Senátem mám jednat zadem," poznamenal.

Klaus jako nového ústavního soudce v prosinci navrhl předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Senát se s ním ale na tomto jméně neshodl a před třemi týdny Sváčkovu kandidaturu odmítl. Prezident proto bude muset nového ústavního soudce nominovat znovu.

Zdeněk Koudelka
Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru a poslancem za ČSSD. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Její nástupce Pavel Zeman ale Koudelku spolu s dalšími náměstky Vesecké odvolal. Nyní je Koudelka náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Koudelkovo jméno padlo už v lednu při vyjednávání o Sváčkově nominaci. Objevily se totiž spekulace o tom, že by ČSSD mohla zvolení Sváčka vyměnit za to, že v budoucnu Klaus do této funkce navrhne právě Koudelku. Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová ale tehdy v médiích takový politický obchod odmítla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Sváček

Prezident a Senát se na výběru nového ústavního soudce musí shodnout. Klaus se přitom o své kandidáty s horní komorou přel už v minulosti. Nyní hledá nového soudce na místo po místopředsedkyni Ústavního soudu Elišce Wagnerové, které v březnu skončí mandát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám