Hlavní obsah

Obecně neznámé symboly nemohou propagovat neonacismus, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka
brno

Pokud si na sebe účastníci demonstrací obléknou trička se symboly, které sice mohou odkazovat na hitlerovské Německo, ale pro drtivou většinu veřejnosti je jejich význam nesrozumitelný, nemůže se jednat o propagaci neonacismu. Vyplývá to z verdiktu brněnského Městského soudu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud osvobodil už druhého účastníka loňské brněnské prvomájové demonstrace stíhaného za symbol ozubeného kola s vetknutým mečem a kladivem, který byl vyveden na triku.

Od soudu tak mohl v pondělí spokojeně odkráčet pětadvacetiletý Michal Hudák, jeden ze tří mladíků, kteří byli za symbol na triku stíháni. Osvobozen byl už také další z tričkových delikventů Lukáš Stoupa. Podle verdiktu soudu se sice žalovaný skutek stal, ale nelze na něj pohlížet třeba jako na hajlování, navíc účastníci demonstrace prý trička měli jako identifikační znamení jednotlivých členů skupiny.

Podle znalce na extremismus Iva Svobody symbol bílého ozubeného kola s černou výplní a rudého meče a kladiva odkazoval na nacistickou stranu NSDAP. „Užívalo ho levicové křídlo této strany k podpoře a prezentaci svých idejí. Symbolizoval spojení vojáků a dělníků, v Německu je tento symbol zakázaný,“ prohlásil Svoboda.

„Nebyl jsem si vědom, že bych na sobě měl nějaký zakázaný symbol, triko jsem si koupil už několik měsíců před akcí. Mám sice kérku „Národní odpor“, ale to je čistě moje věc. Do Brna jsem přijel na oslavu svátku práce, protože jsem pracující člověk. Vím, že zakázaný symbol je hákový kříž a znak SS,“ tvrdil u soudu Hudák.

Několik trestů již padlo

Na První máj se v loni do Brna sjelo několik stovek příznivců ultrapravice, kteří prošli za mohutné policejní asistence tzv. brněnským Bronxem obývaným zejména Romy. Policie za akci stíhala několik lidí včetně svolavatele, pravomocně byli zatím potrestáni podmínkami dva muži, kteří rozvinuli transparent s nápisem „Evropo, povstaň“.

Dále byl vyhoštěn šestadvacetiletý Slovák, protože se na akci honosil čapkou vyzdobenou odznáčky s fašistickými motivy. Na soud čekají ještě tři nosiči transparentu a jeden tričkový delikvent.

Reklama

Výběr článků

Načítám