Hlavní obsah

Ministr dopravy Dobeš měl ve služebním voze štěnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) měl ve služebním voze odposlouchávací zařízení. Nalezeno bylo při technické kontrole loni na podzim. Dobešovi v tu dobu dělal osobního řidiče Tomáš Jánský, spolupracovník předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejší bezpečnostní agentury ABL. Nález odposlechu nikdo z ministerstva nenahlásil policii, ta se o něm dozvěděla až při vyšetřování jiné kauzy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

„Vím jen, že měření elektroinstalace u mého vozu nedopadlo dobře. Pan Jánský už u mě nepracuje a já jsem v tuto chvíli přesvědčený o tom, že auta jsou v pořádku,“ řekl nejprve Dobeš, později nález odposlechu dokonce důrazně popřel. "Odmítám teorii, že existuje, nebo existovala nějaká štěnice," řekl Dobeš TV Nova.

S Jánským, jenž figuruje v policejním spisu, podle kterého se Bárta snažil podplatit tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, se Dobeš údajně rozešel pro nedostatek důvěry. Jánský informaci o odposlechu označil za „ptákovinu“.

Na odposlouchávací zařízení přišli technici údajně náhodou, když se snažili zjistit, proč z autobaterie odchází proud, přestože elektronika vozu byla vypojena. Mikrofony byly připojeny na rozvod vozidla a snímaly dění v autě, popsala Mladá fronta Dnes.

Dobeš: Písemně mi to nikdo nepotvrdil

„Vím o problému s elektroinstalací. Neříkám, že to nemohlo být tohoto typu. Nicméně nedostal jsem na stůl žádnou písemnou zprávu, že by mé auto obsahovalo odposlech,“ sdělil nejprve ministr deníku s tím, že je „spousta složek, které by mohly mít zájem zjistit, co si povídá a čte ministr ve svém voze“.

Policii nyní čeká obtížné vyšetřování. Nález nikdo nenahlásil, dozvěděla se o něm až v souvislosti s jinou kauzou.

Kolem strany Věci veřejné se točí mnoho mediálních kauz spjatých s odposloucháváním, což bývá většinou spojováno s neformálním lídrem VV Bártou a jeho zkušenostmi s vedením bezpečnostní agentury. Bárta se dosud k posledním informacím o odposlechu ve vládním automobilu nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám