Hlavní obsah

Sobotka: Po příštích volbách změníme daňovou politiku Česka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil v nedělní Partii televize Prima family v debatě s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Postěžoval si, že není spokojen s připravovanými finančními reformami v Česku, a pokud jeho strana při dalších volbách uspěje, plánuje daňovou politiku změnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

Článek

Sobotka uvedl, že nesouhlasí především s jednotnou sazbou daně z přidané hodnoty (DPH). „Pro sociální demokraty je důležité, aby tady zůstala snížená sazba daně z přidané hodnoty,“ konstatoval.

Zároveň poznamenal, že v Evropě má většina zemí dvě nebo tři ekonomické daňové sazby. S tím ale nesouhlasil jeho oponent. „Není pravda, že to v Evropě nikdo nemá, například Dánové...“ kontroval Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

Ještě než stihl větu dokončit, skočil mu do řeči Sobotka, který ho upozornil, že jednotnou sazbu mají „pouze Dánové, nikoliv například Dánové“.

Předseda Soc. dem. se dále rozpovídal o plánech ČSSD na snížení dolní sazby DPH ze 14 na 10 procent, a to u novin, časopisů, knih a pomůcek pro nemocné a postižené. Tento návrh předložili zástupci strany Senátu ve čtvrtek.

Kalousek nižší sazbu DPH nevyloučil

Sníženou sazbu DPH nevylučuje ministr financí. "Kdybychom se dokázali shodnout v koalici, že ta sazba nebude 17,5, ale že bude 19 například, tak si snadno umím představit, že knihy, léky a noviny by byly v nižší sazbě," uvedl Kalousek s tím, že diskuzi o nižší sazbě DPH v koalici otevře pro následující roky, nikoliv pro rok 2012.

Před závěrem debaty také Sobotka naznačil, jaké jsou další plány ČSSD. „Pokud budeme po příštích volbách moci změnit daňovou politiku, tak to uděláme,“ prohlásil. Na otázku moderátora Jana Punčocháře, Sobotka odpověděl, že struktura v jiných vyspělých evropských státech využívá systém daňové progrese. „Česká republika má rovnou sazbu,“ připomněl předseda Soc. dem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám