Hlavní obsah

Zastávky na znamení by v Praze mohly být i pro tramvaje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastávky na znamení, které doposud Pražané znají z autobusových linek, by se brzy mohly objevit i na tramvajových tratích. Dopravnímu podniku (DPP) to chce navrhnout společnost Ropid, která v hlavním městě a okolí organizuje veřejnou dopravu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Zatím je tato myšlenka pouze v našich úvahách," řekl Novinkám mluvčí Ropidu Filip Drápal. Zastávky na znamení by se u tramvají mohly objevit nejdříve v dubnu na vybraných tratích.

Oficiální jednání s DPP zatím neproběhlo, nicméně Ropid již vybral první zastávku, na níž by bylo možné "zastavení na znamení" testovat. Jednalo by se o zastávku ČSAD Smíchov, která se nachází mezí Smíchovským nádražím a Lihovarem a není s ohledem na okolní zástavbu, zahrnující vedle kolejiště přilehlého nádraží ještě průmyslový areál, příliš frekventovaná.

Se zastávkou na znamení by se tak mohli setkat cestující na linkách 4, 12, 14, 20 a noční lince 54. Kterých dalších zastávek by se opatření mohlo týkat, není úplně jasné.

Drápal má za to, že nový systém by znamenal úsporu času i energií. Tyto důvody před několika lety vedly i k zavedení tohoto systému u autobusů.

Cestující, který chce nastoupit, musí dát v takové zastávce řidiči znamení rukou a ten, kdo chce vystoupit, musí v autobuse, a nově tedy možná i v tramvaji, zmáčknout příslušný knoflík.

Reklama

Výběr článků

Načítám