Hlavní obsah

Spokojenost s politickou situací i politiky po dlouhé době vzrostla

Novinky, jas

Vnímání politické situace se v lednu ve srovnání s koncem loňského roku zlepšilo. Zatímco loni v listopadu ji hodnotilo kladně 10 procent veřejnosti, v lednu se jednalo o 16 procent. V očích lidí si polepšil rovněž prezident, vláda i parlament. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

V očích veřejnosti si polepšili i poslanci.

Článek

"Náznak zlepšení v současnosti může souviset s dozníváním sváteční nálady obyvatelstva a teprve další měsíce ukáží jeho případný trvalejší charakter," připomněla společnost s tím, že k podobným krátkodobým výkyvům došlo i v minulosti.

Nepochybnou spokojenost aktuálně vyjadřuje pouze jedno procento lidí, dalších 15 procent uvádí, že je "spíše spokojeno". Spokojeni s politickou situací jsou zejména příznivci ODS a TOP 09.

Lépe si vede prezident, vláda i zákonodárci

O 19 procentních bodů si v hodnocení práce za poslední měsíc polepšil i prezident Václav Klaus. Dobře jeho práci hodnotilo 67 procent veřejnosti.

Podobný, byť ne tak strmý vzestup zažil v lednu i kabinet. Zatímco v listopadu hodnotilo jeho práci pozitivně 21 procent lidí, nyní je to již 30 procent veřejnosti.

Spokojenost veřejnosti (kladné odpovědi v procentech)
listopad 2011leden 2012
S politickou situací1016
S prací prezidenta4867
S prací vlády2130
S prací zákonodárců2028
Zdroj:  STEM

Práci zákonodárců v lednu kladně hodnotilo 28 procent Čechů. I oni si tak ve srovnání s listopadovými 20 procenty polepšili.

Podobně jako u politické situace vyjadřují největší spokojenost s prací vlády, prezidenta i zákonodárců stoupenci ODS a TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám