Hlavní obsah

V královédvorské zoo stále bojují o život malého geparda Ježíška

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové nad Labem

Boj o život gepardího samečka narozeného loni 19. prosince v ZOO Dvůr Králové nekončí. Ježíška, jak kotě ošetřovatelky familiárně přezdívají, drží v umělém odchovu při životě doslova mateřská láska pracovníků pavilónu šelem.

BEZ KOMENTÁŘE: Boj o život malého geparda v královédvorské zoo nekončíVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Oproti minulému týdnu, kdy balancoval mezi životem a smrtí, je na tom podstatně lépe. Vyhráno ale není. Neradi bychom to zakřikly,“ říká za pětičlenný tým ošetřovatelek Ivana Váhalová. Ježíška jim šestiletá matka Darili nadělila pod stromeček spolu s nedlouho po porodu uhynulou samičkou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ošetřovatelka Ivana Váhalová s křehkým svěřencem

Boj o život gepardího mláděte začal deset dnů po porodu. „Péči o obě mláďata nechali ošetřovatelé nejprve na matce, Později se zdravotní stav samičky výrazně zhoršil a mládě odebrané z porodního boxu uhynulo,“ popsala dramatické okamžiky mluvčí ZOO Dvůr Králové Jana Myslivečková.

Smrt jednoho z koťat málem ukončila život druhého. Mládě matka prvorodička přestala krmit a častovala je občasnými projevy agresivity. Péči o vzácný přírůstek převzali veterináři a ošetřovatelé.

Každé dvě hodiny čtvrt litru mléka

„Byl jako věchýtek. Jenom bezvládně ležel na kapačkách,“ vzpomíná Váhalová. Kotě se začalo mít čile k světu teprve začátkem tohoto týdne, kdy poprvé vyzkoušelo chůzi po vratkých nožičkách a hru s plyšovým tygrem v pelíšku. Pětice ošetřovatelek bdí nad gepardím miminem ve dne v noci.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Malý gepard s plyšovým kamarádem

„Pravidelně se střídáme. Stálá ošetřovatelka by u něho vypěstovala nežádoucí vazbu, což by dělalo později potíže při jeho začlenění mezi ostatní gepardy,“ vysvětluje Váhalová.

Ježíšek každé dvě hodiny spořádá čtvrt litru mléka obohaceného o speciální ingredience. Nášupem si pochutná na troše myšího masa.

Ošetřovatelé kotěti pomáhají pouze s vyprazdňováním. Většinou stačí lehká masáž, občas však přijde ke slovu projímadlo. „Jde v podstatě o ochranný reflex, aby ostatní šelmy mláďata nenašly. Normálně jim pomáhá matka jazykem. Stejně ve volné přírodě do prvního roku zahyne možná sedmdesát procent gepardů,“ vysvětluje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Umělý odchov gepardů, jichž v královédvorské zoo přivedli na svět okolo padesátky, nepředstavuje nic neobvyklého. Péče o Ježíška se přesto v místnosti pro ošetřovatele běžné praxi v mnohém vymyká. „Poprvé máme v péči mládě matky, která se narodila a byla odchována v naší zahradě,“ přibližuje Váhalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám