Hlavní obsah

Budoucí matky a porodní asistentky kvůli domácím porodům zažalují Česko

Na 20 porodních asistentek a tři ženy, které chtějí v jejich přítomnosti rodit doma, si chtějí u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku stěžovat na přístup ČR. Informoval o tom ve středu server Týden.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stát dlouhodobě s domácími porody zápolí, avšak je stále vysoký počet žen, které nechtějí rodit za podmínek, jaké panují v českých porodnicích. Přestože ministerstvo zdravotnictví nemá k dispozici statistiky o nebezpečnosti domácího porodu, vytvořilo zákon, který má trestat porodní asistentky za domácí porody horentními pokutami.

Podle serveru Týden.cz budoucím matkám vadí, že v ČR nemohou volně využívat služeb domácích porodních asistentek a pojišťovny jejich péči nehradí. Asistentky si stěžují, že jim stát brání ve výkonu povolání.

„Stížnosti chystáme a podáme je do konce tohoto měsíce,“ řekla serveru právnička Adéla Hořejší. Podle ní postupně přibude dalších stěžujících si žen.

Stát nastavil kritéria, která sedí jen na porodnice

K oprávnění asistovat u domácích porodů je potřeba osvědčení o odborném vzdělání a registrace, kterou udělují krajské úřady. Jejich vydání je ale podmíněno vyhláškou, která stanoví, jak musejí pracoviště takové asistentky vypadat. „Ta kritéria jsou záměrně nastavena tak, že je mohou splňovat jen porodnice,“ uvedla Hořejší.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně důvodem požadovaného vybavení je ale zajištění maximální bezpečnosti rodiček a novorozenců. Na to, že ministerstvo svými požadavky údajně znemožňuje porodním asistentkám vést domácí porody, reagoval tím, že se mohou zabývat jinými věcmi, které do jejich profese spadají, vedení fyziologického porodu je jen jednou z mnoha.

Stát odpírá těmto ženám možnost volby místa porodu, tedy možnost zaručenou Ústavou.
advokátka

Těhotné, které chtějí při domácím porodu využít služeb porodních asistentek, tak podle Týdne.cz narážejí na to, že žádná z nich nemá potřebnou registraci. Jako členský stát EU ale musí ČR dodržovat směrnici o výkonu povolání porodních asistentek a jejich péči budoucím matkám v případě zájmu zajistit, uvedl server.

„Stát odpírá těmto ženám možnost volby místa porodu, tedy možnost zaručenou Ústavou,“ uvedla právnička. S podobnou stížností loni podle Týdnu.cz uspěla ve Štrasburku matka z Maďarska.

Web rovněž uvedl, že podle evropských pravidel by zdravotní pojišťovny měly péči porodních asistentek proplácet, což se ale neděje. Ministerstvo zdravotnictví se ale brání tím, že porodní asistentky za poslední čtyři roky žádné změny v úhradách nepožadovaly.

V zahraničí je o domácí porody větší zájem

Ročně podle dostupných dat doma s pomocí porodní asistentky porodí jedno procento rodiček, což je zhruba tisíc žen. V západoevropských zemích jich je kolem tří procent, uvádí server.

Zřejmě nejvstřícnější zemí, co se týče domácích porodů, je Nizozemí, kde je vždy pro případ pohotovosti připravena u domu rodičky sanitka.

Reklama

Výběr článků

Načítám