Hlavní obsah

VV o církevních restitucích nerozhodly, katolík Dobeš kolegy nepřesvědčil

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výkonná rada Věcí veřejných v úterý dopoledne nerozhodla, zda strana ustoupí koaličním partnerům a podpoří na středečním jednání kabinetu církevní restituce. Pokud by to ministři za nejmenší koaliční stranu neučinili, premiér Petr Nečas (ODS) by je odvolal. Ministr školství Josef Dobeš se snažil kolegy přesvědčit, aby restituce podpořili, ovšem marně. Jednání špiček VV bude pokračovat večer.

Foto: Petr Horník , Právo

Zleva: Radek John, Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

"Koaliční partneři nás postavili před ultimátum. Výkonná rada VV zatím nedospěla k jednoznačnému závěru. V tajném hlasování o otázce zda ustoupit ultimátu premiéra a ministra financí hlasovali členové výkonné rady pět na pět. Výkonná rada se na toto téma sejde znovu večer, " oznámil po rokování bez dalších podrobností šéf strany Radek John.

"Odcházím vnitřně rozpolcen," konstatoval Dobeš, který podle svých slov šel na jednání s tím, že coby katolík kolegy přesvědčí, aby pro církevní restituce ve vládě hlasovali.

Nejužšímu stranickému vedení se však nepodařilo problém vyřešit a konečný verdikt není. Dobeš jednání opustil ještě před koncem.

Nečas: Z chování VV jsem v rozpacích

Nečas v úterý po jednání vedení VV uvedl, že koaliční spolupráci považuje i nadále za správnou, má-li mít však budoucnost, je nutné dodržovat dohody. "My nyní nehledáme dohodu, pouze ji naplňujeme," zdůraznil premiér a připomněl, že nejde jen o shodu tří stran, ale i 17 církevních institucí.

Pokud by nebyla naplněna, ohrozilo by to podle něj důvěryhodnost celé vlády. "Jsem z chování VV v rozpacích," dodal.

Restituce nebo vláda

VV chtěly na pondělním jednání K9 od ministra financí slyšet, kde stát získá na restituce peníze. Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka to Miroslav Kalousek učinil. "Je teď na VV, jakým způsobem chtějí postupovat dál," dodal po jednání Gazdík. ODS a TOP 09 nadále trvají na naplnění uzavřené dohody.

Návrh na církevní restituce počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích 30 let. Částka by měla být úročena ve výši inflace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám