Hlavní obsah

Aktivisté recesistickým vzýváním neviditelné ruky trhu vítali reformy

Právo, Petr Kozelka
Brno

Na tři desítky aktivistů z brněnské skupiny iniciativy ProAlt se v sobotu sešlo v centru moravské metropole, aby alegorickým pochodem a společným vzýváním neviditelné ruky trhu přivítali reformy vlády Petra Nečase. Za přihlížení Brňanů prošli aktivisté centrem města, lidé na začátku průvodu měli masky politiků, na konci naopak šli aktivisté pod maskami ovcí.

Tržní recese v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Pochodující nesli transparenty s nápisy jako „Jsme šťastné lidské zdroje, Jsme pro 100% DPH, Neber jména Tržního nadarmo, či Kasina do všech základních škol“. Podle ekonoma a koordinátora brněnské skupiny ProAltu Tomáše Vokouna chtěli protestující upozornit na to, že pod pohrůžkou prohlubujícího se státního dluhu jsou bez potřebné celospolečenské debaty prováděny závažné změny v sociálním systému.

„Pozornost od zásadních problémů je vládní garniturou odváděna zdůrazňováním ekonomicky marginálních jevů, jakým je například zneužívání sociálních dávek, přitom podle kvalifikovaných odhadů zneužíváno asi 0,35 % vydaných sociálních dávek, čímž se uvolňuje prostor pro destabilizaci státního aparátu, a následné vyvedení veřejných peněz k rukám soukromých firem a bank,“ prohlásil Vokoun.

„Reformy sociálního systému, daní a pojistného povedou k nárůstu chudoby a dalšímu

zadlužování rodin a sociálně slabých, požadujeme jejich stažení a přepracování. Jejich zavedení znamená narušení základních sociálních jistot složitě nabytých v minulém století. Odmítáme zjevné ožebračovaní obyvatel a další privatizaci veřejného sektoru v situaci, kdy soukromé firmy a korporace produkují závratné zisky na úkor pracujících i životního prostředí,“ přisadil si aktivista Josef Patočka.

Přibližně půlhodinový pochod centrem Brna nakonec zakončila na náměstí Svobody „mše“ vzývající všemocný trh a jeho neviditelnou ruku.

Reklama

Výběr článků

Načítám