Hlavní obsah

Ministerstvo doporučilo ženám zbavit se vadných silikonů, úhrada je otázkou

– Praha

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo ženám s vadnými prsními implantáty PIP z Francie, aby si je nechaly vyoperovat. Ženy, které si chtějí implantáty ponechat, by měly docházet na pravidelné kontroly, doporučil v pátek mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. Týká se to celkem dvou tisíc žen v ČR. Zatím ale není jasné, kdo operace zaplatí, ministerstvo o tom jedná s právníky a pojišťovnami. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostal jedno hlášení "nežádoucí příhody".

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vadný prsní implantát vyráběný ve Francii

Článek

„Ministerstvo respektuje doporučení odborných společností, aby si ženy nechaly vadné implantáty z Francie odstranit. Kdo tuto operaci zaplatí, se bude řešit v následujících týdnech za účasti zdravotních pojišťoven,“ uvedl Sršeň.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod Novinkám potvrdil, že pojišťovny počítají s úhradou opravné operace jen u těch žen, které si nechaly prsní implantáty voperovat ze zdravotních důvodů. V případě VZP se jedná o 210 žen.

Ostatní ženy si musí počkat na rozhodnutí státu, který vadný francouzský výrobek certifikoval. Ministerstvo se k otázce úhrady operace žen, které mají implantát z kosmetických důvodů, jasně nevyjádřilo. „Vyjádření k úhradě nákladů na zdravotní péči (operace, event. nový implantát) bude vydáno v nejbližší době na základě součinnosti se zdravotními pojišťovnami, neboť se jedná o složitou právně odpovědnostní otázku,“ uvedl Sršeň.

Každoroční kontroly ultrazvukem

Ženy by se podle mluvčího měly ohledně odstranění implantátu obrátit na pracoviště, které původní operaci provedlo. Pokud již neexistuje, měly by navštívit nejbližší pracoviště plastické chirurgie.

Pokud žena podstoupila rekonstrukci prsu kvůli vrozené vadě a nechce se dát znovu operovat, zůstává v pravidelném sledování plastického chirurga. Pokud je po rekonstrukci prsu ze zdravotních důvodů, tedy po prodělané rakovině, zůstává v péči svého onkologického pracoviště. Ženám po kosmetických operacích ministerstvo podle mluvčího důrazně doporučuje pravidelnou každoroční kontrolu zobrazovacími metodami, ideálně ultrazvukem.

Na možné praskání implantátů PIP a následné zdravotní komplikace upozornila loni francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat.

Implantáty PIP se vyráběly od roku 2001. Francouzská asociace AFFSAPS zjistila, že se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval parametry pro prsní implantáty. Pevnost pouzdra navíc neodpovídá požadavkům, takže se mohou objevovat trhliny a gel se může uvolnit do těla. Hrozí záněty. Podle SÚKL testy neprokázaly u francouzských pacientek přímou souvislost mezi implantáty a rakovinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám