Hlavní obsah

Stamilióny z dálnic odtekly z ŘSD přes Kypr

V případu čtveřice manažerů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které policie podezírá z korupce, sehrála klíčovou roli i kyperská společnost se skrytými vlastníky. Právě jejím prostřednictvím měly z ČR odtéct stovky miliónů korun za zmanipulované pronájmy pozemků kolem dálnic. V úterý o tom informovaly Hospodářské noviny.

Článek

Trojice mužů skončila ve vazbě již před Vánocemi. Po zásahu protikorupčních detektivů jsou od předminulého týdne ve vazbě bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman, jeho pravá ruka Michal Hala a někdejší firemní právník Petr Wolf. Čtvrtým zatčeným je podle zjištění listu podnikatel Jiří Neužil, předseda představenstva společnosti Monstera International.

Neužila a Laušmana dopadli policisté, když podepisovali směnky na 15 miliónů. Podle detektivů šlo o úplatek za pronájem dálničních odpočívadel. Kromě směnek Laušman údajně dostal úplatkem i byt v Krkonoších za 1,7 miliónu. [celá zpráva]

Policisté dosud zveřejnili jen to, že Laušman a spol. další odpočívadla na dálnicích D5 a D47 mezi roky 2005 a 2006 levně přenechávali soukromníkům, kteří je pak draze pronajímali dál. Stát tak přišel nejméně o 264 miliónů.

Postup přitom sedí právě na firmu Monstera International, napsaly HN. Kdo za společností stojí, není možné zjistit, protože firma má nedohledatelné akcie na majitele. Stopy po další firmě, která Monsteru International ovládá, pak končí na Kypru, který zaručuje investorům anonymitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám