Hlavní obsah

U Dobeše je třeba vymést Augiášův chlév, tvrdí bývalý šéf fondů

– Praha
Právo, luk, jov

Bývalý šéf strukturálních fondů na ministerstvu školství a současný předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula se v pátek ohradil proti výrokům předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty.

Článek

Ten se postavil za svého stranického kolegu, ministra školství Josefa Dobeše, jehož hlavu kvůli chybám v čerpání peněz z fondů EU žádá TOP 09.

Vitula odmítl, že by hrozící zastavení dotací souviselo s obdobím od roku 2008 do září 2010, kdy na školství působil. Bárta by si podle Vituly nejdříve měl přečíst auditní zprávu Evropské komise.

„Základní nálezy směřují k tomu, že systém je sice dobře nastaven, ale realizace systému je špatná,“ řekl Vitula Právu. Podle něho přitom nejsou dotace vypláceny už od října.

Jak dále poznamenal, už v srpnu 2010 ministra upozorňoval, že nebude-li realizovat některé kroky, přijdou problémy. „Pan Bárta by se měl zaměřit na to, že Augiášův chlév je potřeba vymetat spíše v kanceláři pana ministra než kdekoli jinde,“ soudí Vitula.

Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by měl Dobeš z hrozby zastavení finančních toků z Unie kvůli chybám při zadávání veřejných zakázek vyvodit osobní odpovědnost. Dobeš se nejspíš příští týden sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS). V pátek ministr pouze oznámil, že prohlášení k čerpání peněz vydá příští týden v pondělí a ve středu k tématu uspořádá tiskovou konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Podle ministerstva financí audit Evropské komise „zjistil nedostatky s různou mírou závažnosti v několika oblastech implementace programu, a to jak na úrovni ministerstva školství (tzv. řídicího orgánu), tak na úrovni krajů (tzv. zprostředkujících subjektů)“.

Na ministerstvu má na starosti fondy téměř čtyři sta úředníků placených z unijních peněz.

Proti tvrzení o pochybení krajů se včera ohradil šéf jejich asociace Michal Hašek (ČSSD). „Ministerstvo financí se stává frontmanem Nečasovy vlády i TOP 09 v paušálních útocích na kraje. Vyzývám ke zveřejnění výsledku auditu i míry pochybení ministerstva školství, či jednotlivých krajů. Jenom tak si každý bude moci udělat objektivní názor,“ uvedl Hašek.

Oficiálně má audit z Evropské komise dorazit do Česka v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám