Hlavní obsah

Requiem v Chrámu sv. Víta a soukromý obřad oficiálně ukončuje třídenní smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bohoslužbou v Chrámu svatého Víta v pátek vyvrcholil státní smutek k uctění památky prezidenta Václava Havla. Havlova rodina a přátelé se pak s bývalým prezidentem rozloučí na soukromém smutečním aktu ve strašnickém krematoriu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zleva prezident Václav Klaus, vdova po Václavu Havlovi Dagmar a její dcera Nina při smutečním aktu v katedrále svatého Víta

Článek

Pietní akt zahájila minuta ticha, kterou v rámci státního smutku držela celá země, provázena jen duněním zvonů po celém Česku. Na úvod smutečního obřadu zazněla část Dvořákova Requiem v podání České filharmonie.

Pražský arcibiskup Dominik Duka pak ve svatovítské katedrále zahájil zádušní mši. V jejím úvodu si smuteční hosté vyslechli dopis papeže Benedikta XVI. Papež vzdal poctu zesnulému prezidentovi a jeho vizionářskému vedení při vytváření demokracie po pádu komunistického režimu a ocenil Havlův boj za lidská práva v době totality. Hlava katolické církve své poselství adresovala prezidentovi Václavu Klausovi, vyjádřila v něm upřímnou soustrast nad skonem politika, dramatika a disidenta.

Úryvek ze starozákonní knihy Job poté přečetl herec Josef Abrhám, který představoval ústřední postavu odcházejícího kancléře v Havlově filmu Odcházení.

Mše končí Svatováclavským chorálem

Mši vedle představitelů české církve slouží rovněž zástupci Vatikánu - bývalý velvyslanec a apoštolský nuncius Giovanni Coppa a současný velvyslanec Giuseppe Leanza. V přímluvách se střídá čeština a slovenština. Věřící se modlí za Havlovu rodinu a přátele, národy žijící v totalitě i za literáty. „Modleme se za naši zem, kterou prezident Havel miloval a statečně se jí zastal,“ zaznělo v úvodu přímluv.

Přílet manželů Clintonových, Albrightové, Sarkozyho a herce DelonaVideo: Jiří Forman, Novinky

Po bohoslužbě promluvil prezident Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Na závěr obřadu zazněl Svatováclavský chorál a smuteční promluva pomocného biskupa pražského a Havlova přítele Václava Malého. Rakev s Havlem pak byla vynesena z katedrály Zlatou branou.

Neoficiální pokračování v Lucerně

Po smutečním obřadu pozvala prezidentská kancelář tisícovku smutečních hostů na číši vína do Španělského sálu a Rudolfovy galerie Hradu.

Odpoledne se s Havlem přijdou rozloučit lidé z rodiny a jeho nejbližšího okruhu do strašnického krematoria. Na soukromé rozloučení přijde zřejmě několik stovek lidí. O hudební obraz a dramaturgii se stará Michael Kocáb a vdova Dagmar Havlová.

Zazní třeba Modlitba pro Martu od Marty Kubišové či Óda na radost. Plánuje se, že urna s popelem zesnulého bude uložena na vinohradském hřbitově, kde je rodinná hrobka Havlových. Kdy to bude, zatím není jasné. Podle neoficiálních informací by rodina měla urnu do hrobky na hřbitově uložit až po Vánocích.

Navečer uspořádali přátelé Václava Havla veřejný vzpomínkový večer v Paláci Lucerna, na kterém vystoupí oblíbení prezidentovi interpreti, na programu jsou i Havlovy hry a dokumentární filmy mapující život umělce, disidenta a státníka. Přenos z Lucerny zprostředkuje velkoplošná obrazovka na Václavském náměstí. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám