Hlavní obsah

Kalousek k pokutě: Facky nelituji, jednal jsem v duchu nejlepších malostranských tradic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za profackování mladíka, který ho v září před Poslaneckou sněmovnou hrubě urážel, dostal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) od správního úřadu Prahy 1 pokutu za přestupek ve výši jednoho tisíce korun. Pokutu už zaplatil, i když svého skutku nelituje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„Vzdal jsem se poslanecké imunity a podstoupil jsem správní řízení jako každý občan. Naprosto chápu, že zákon mé jednání kvalifikuje jako přestupek, a proto jsem bez protestu zaplatil vyměřenou sankci,“ sdělil k tomu Právu.

„Svého skutku však v žádném případě nelituji. Jednal jsem správně a v duchu nejlepších malostranských tradic. Na zcela nepřijatelné vulgární chování byla výchovná facky vždy tím nejúčinnějším argumentem,“ dodal.

O pokutě rozhodl správní úřad Prahy 1 ve zkráceném řízení. „Ve zkráceném správním řízení mu (Kalouskovi) byla udělena pokuta ve výši tisíc korun, což je v tomto typu řízení maximální sazba,“ vysvětlila mluvčí městské části Veronika Blažková. V běžném správním řízení je maximální pokuta 20 tisíc korun.

Záležitostí se už dříve zabývala pražská policie a vyhodnotila ji jako přestupek. Přestupku se podle policie dopustil i zfackovaný mladík, který incident vyprovokoval.

Kalousek napadl 21. září mladíka, když odcházel ze Sněmovny. Podle Kalouskovy verze na něj měl mladý muž pokřikovat, že je zloděj a bude viset, za což mu prý udělil dvě sady výchovných facek. Mladík jej ale ve vyjádření po Právo poopravil, podle jeho výpovědi výhrůžka šibenicí vůbec nepadla, Kalouskovi prý hrozil jen vězením. Kromě toho prý dostal pouze jednu sadu políčků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám