Hlavní obsah

Ve středu bude stávkovat 20 tisíc učitelů, uzavře se 1600 škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do středeční stávky učitelů se podle odborů zapojí 20 000 lidí a mezi osmou a devátou hodinou zůstane uzavřeno 1600 škol. Informovala o tom místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Mateřských, základních, středních a speciálních škol je v České republice celkově kolem 10 000, učí v nich přes 100 000 pedagogů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nejvíce nespokojenců je podle Vondráčkové z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Kantoři tak protestují proti změnám v platových tarifech, o výši platu by měl nově rozhodovat ředitel školy, nikoliv délka praxe.

"V další tisícovce škol sice do práce nastoupí, ale učit nebudou," uvedl šéf školských odborů František Dobšík. Učitelé prý budou žáky jen "hlídat". Odbory začaly svolávat stávku minulý týden v pátek, stovky škol prý odpověděly, že je to pro ně narychlo, ale že by podpořily třeba celodenní stávku v příštím roce. Ve středu bude zrušení takzvaného věkového automatu projednávat vláda. Kantorům se od ledna zvýší plat o 500 až 1500 korun.

Jen z Jihomoravského kraje se ke stávce připojilo 600 škol a přes 6000 zaměstnanců, v Moravskoslezském pak přes 200 škol a 4000 učitelů. Zřejmě nejslabší bude účast v hlavním městě. "Praha je v tomto konzervativní," komentoval to Dobšík.

Automatický růst platu by měl být minulostí

Kantoři měli doposud jako poslední skupina zaměstnanců ve veřejném sektoru nárok na automatické zvyšování platu podle délky praxe. Nově by o tomto měl rozhodovat ředitel školy. Toho se obávají hlavně starší kantoři, kterým by prý teoreticky mohl klesnout plat na nástupních 20 000 korun.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce ale vyzvat ředitele škol dopisem, aby možnosti přeřazovat učitele v platových stupnicích využívali pouze zřídka, nejlépe jen při zvednutí tarifu a přidání peněz. Stávku odborů odsoudil s tím, že zájmy učitelů hájí jen on sám. Reagoval tak na to, že pedagogům se má už druhým rokem zvyšovat plat. Letos dostali navíc 2,1 miliardy, příští rok to budou čtyři miliardy do tarifů.

Pokud by vláda věkový automat zrušila, odboráři nevyloučili "větší akce". Odbory už podpořila ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám