Hlavní obsah

Kubice se usmířil s Lessym, rezignaci už nepožaduje

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy našli společnou řeč. Lessy předložil návrh reorganizace prezidia, který vyhovuje Kubicemu. Podle něj došlo k takovému souznění názorů, že odpadl požadavek na Lessyho rezignaci. Oba muži představili řešení sporů z posledních dní v pondělí na společné tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

Kubice požadoval Lessyho rezignaci kvůli roztržce kvůli reorganizaci policejního sboru. Lessyho plán totiž nepočítal s rušením míst ve vedení policie ve prospěch přímé služby.

„Mě pan prezident velmi mile překvapil svým pozitivním přístupem,“ sdělil novinářům Kubice s tím, že podle Lessym předloženého projektu se bude zhruba od počátku příštího roku odvíjet reorganizace nejvyšších policejních složek.

Ministr Kubice a šéf policie Lessy se rozhádali nad tématem reorganizace policejního sboru. Kubice potřebuje v resortu škrtat a požadoval v souladu s doporučením odborné komise, aby více policistů z kanceláří bylo nasazeno v terénu. S Lessyho koncepcí byl nespokojen a kritizoval jej, že veřejnosti předkládá zavádějící argumentace. Spor vyvrcholil Kubiceho výzvou, aby Lessy rezignoval na svou funkci. Kromě jiného si Kubice stěžoval na nedostatečnou komunikaci s šéfem policie. Lessy se však bránil, že důvod k rezignaci nevidí.

Lessy oznámil, že setkání s ministrem proběhlo v „pracovním duchu“. „Opravdu jsem rád, že se potvrdilo, že nám jde o společnou věc,“ řekl Lessy. Projekt je podle něj jednou z variant, kterou měl připravenu již dlouho, je životaschopný a nyní nevidí důvod k rezignaci.

Podle Lessyho návrhu budou některé práce, jež dosud činili policisté, vykonávat civilní zaměstnanci. Lessy zdůraznil, že není možné, aby činnost, kterou může vykonávat úředník, dělal policista, který pak bude mít nárok na výsluhy. Vznikne tak více prostoru pro nasazení policistů v přímé službě.

„Došlo k takové změně pohledu a souznění názorů, co se týče například podpory přímého výkonu služby, že zanikl požadavek na rezignaci. Pohled policejního prezidenta je nyní úplně jiný a zcela totožný s mým pohledem,“ uvedl Kubice.

Reorganizují se i Osvald a Husák

Spor byl také o setrvání Pavla Osvalda v roli náměstka pro strategie. Post zřídil Lessy nedlouho po svém uvedení do funkce a na nové místo dosadil Osvalda, který byl i členem komise, která doporučila Lessyho za policejního prezidenta. Kubice souhlasil s návrhem odborné komise, že by měl být post zrušen, v pondělí ale zdůraznil, že mu nejde o samotného Osvalda, ale o princip. Lessy v rámci reorganizace policejního prezidia post zruší a Osvaldovi nabídne možností tří jiných míst.

Kubice rovněž požadoval vysvětlení, jak je možné, že se Lessyho náměstek Vladislav Husák schází s pražskými politiky a zákulisními hráči. Husák byl minulý týden přistižen na setkání s podnikateli Romanem Janouškem, Tomášem Hrdličkou (ODS) a politiky ODS Borisem Šťastným, Rudolfem Blažkem, Milanem Richterem nebo Pavlem Bémem. Lessy se v tomto případě vyjádřil nejasně. Husák Lessymu předložil rezignaci, aby odvrátil podezření z napojení policie na politické struktury, ale Lessy ji zatím nepřijal. „Rozhodnutí o jeho nabídce jsem skloubil s revoluční změnou na policejním prezidiu,“ uvedl Lessy.

Reklama

Výběr článků

Načítám