Hlavní obsah

Den v nemocnici je dražší, pacienti nově zaplatí místo 60 Kč rovnou stovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka zaplatí pacienti v nemocnici za denní pobyt sto korun místo dosavadních šedesáti. Stejně je tak upravena cena za denní pobyt v léčebně, na psychiatrii, v léčebně dlouhodobě nemocných, lázních, dětských léčebnách či ozdravovnách. Zdražení vychází z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Další regulační poplatky se nemění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

První a poslední den hospitalizace se platí jako jeden den. Poplatek musí pacient uhradit do osmi dnů po propuštění. Jen když hospitalizace trvá déle než 30 dní, hradí se poplatek vždy k poslednímu dni měsíce.

Poplatek za den v nemocnici se nepočítá do ročního ochranného limitu, který je u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let 2500 korun, u ostatních 5000. Zvýšený poplatek má nemocnicím přinést ročně 740 miliónů korun.

Reformní novela od čtvrtka také mění podmínky pro přestup k jiné zdravotní pojišťovně či stanovení cen a úhrad léků. Zavádí elektronické aukce na léky a ruší dosavadní zákaz připlácení na nadstandard.

Změna poplatku za položku na receptu na poplatek za celý recept je v novele také uvedena, ale s platností od 1. ledna. Od ledna by také mohly být první nadstandardy, jako lepší oční čočky či lehká sádra.

Anketa

Ovlivní zdražení pobytu v nemocnici vaši rekonvalescenci?
Ano, dobu nutnou pro pobyt v nemocnici omezím na minimum
76,1 %
Ne, domácí péče tu nemocniční nenahradí
9,3 %
Zatím nevím, rozhodnu se podle aktuální situace
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2681 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám