Hlavní obsah

Dobeš: Školné by spláceli lidé už s dvojnásobkem minimální mzdy

Právo, Marek Přibil

Ministr školství Josef Dobeš (VV) otočil. V pondělí řekl, že půjčku na školné budou absolventi veřejných VŠ splácet, jakmile jejich plat dosáhne dvojnásobku životního minima. Tedy 16 tisíc korun, pokud by se školné platilo už dnes. Což je o 7500 Kč nižší hranice, než s jakou počítalo programové prohlášení vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Programové prohlášení vlády a koaliční smlouva, se kterými je návrh v přímém rozporu, počítají přitom s tím, že absolventi začnou školné splácet až po dosažení průměrného platu v zemi. Ministr včera řekl, že „tento bod se nepodařilo splnit“. Dnes činí průměrný plat zhruba 23 500 korun.

Nový návrh tak značně rozšíří paletu platících absolventů. Těm při vstupu do zaměstnání a při zakládání rodin zůstane zátěž ve výši až 200 tisíc korun včetně úroků.

Školné v maximální výši 20 tisíc korun ročně se zavede od akademického roku 2013/14 a musí být vysokým školám zaplaceno ihned. Návrh zákona popisuje celkem šest variant, jak si bude moci student na platbu půjčit. Zřejmě zvítězí ta, kdy uzavře smlouvu o půjčce u komerčního subjektu – tedy u kteréhokoli finančního ústavu v Česku.

„Student neplatí úrok (půjčka mu také není úročena) v období mezi poskytnutím půjčky a okamžikem, kdy začíná půjčku splácet,“ uvádí resortní návrh. Upřesňuje, že „úrokové náklady na poskytnutý kapitál za bezúročnou dobu (od poskytování půjčky do okamžiku začátku splácení), hradí stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky“.

Lze ale počítat s tím, že navíc by stát zavedením školného osekal státní dotaci vysokým školám. „Školné by pak bylo v takovém případě významnou částkou pro školy,“ řekl už dřív Dobeš. To se nelíbí akademikům.

Rada VŠ Nečasovi: Dobeš porušuje zákon

Rada Vysokých škol i proto na čtvrtek svolala mimořádné zasedání. Kritizuje, že školství zavádějícím způsobem informuje o jednáních s představiteli VŠ.

Věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům, který upravuje školné, byl podle rady bez řádného projednání s reprezentací vysokých škol předložen do připomínkového řízení.

„Rada VŠ považuje takový postup za přímé porušení zákona a vyzývá předsedu vlády Petra Nečase, aby zajistil při přípravě reformy vysokých škol dodržování platných zákonů České republiky,“ zdůrazňuje rada.

Dobeš se v pondělí také pochválil, že vyhodil 228 úředníků, a ušetřil tak prý 487 miliónů korun. Jak ale minulý týden uvedlo Právo, ministrův úřad zároveň průběžně hledá nové a nové pracovní síly, naposledy minulý pátek informoval o výběrových řízeních na dvě nová pracovní místa. Dobeš argumentoval, že shání kvalifikované síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám