Hlavní obsah

Březina je nevinen, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 v pátek rozhodl, že bývalý náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) je nevinen v kauze zkreslování údajů o hospodaření a jmění v souvislosti s působením ve statutárních orgánech několika firem. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.

Článek

Březinovi hrozil až dvouletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti. Státní zástupce pro něj požadoval půlroční podmínku s odkladem na rok a pokutu 100 000 korun. [celá zpráva]

Podle soudu nebyl Březinovi prokázán úmysl spáchat trestný čin. "Nelze po občanovi požadovat, aby se řídil právním názorem, na kterém se neshodnou ani špičkoví právníci a dokonce tvůrci zákona," uvedl soudce ve zdůvodnění rozsudku.

V jeho čestném prohlášení bylo uvedeno, že není členem orgánů společnosti, na kterou byl prohlášen konkurz. A tato skutečnost byla zcela evidentně nepravdivá.
státní zástupce

"Já jsem před soudem říkal, že budu respektovat jakékoliv rozhodnutí. Jsem rád, že se podařilo před soudem prokázat, že se trestný čin, ze kterého jsem byl obviněn, nestal,“  komentoval rozhodnutí soudu Březina

Státní zástupce je přesvědčen o trestném činu

"V jeho čestném prohlášení bylo uvedeno, že není členem orgánů společnosti, na kterou byl prohlášen konkurz. A tato skutečnost byla zcela evidentně nepravdivá,“ uvedl státní zástupce s tím, že podle jeho názoru Březina trestný čin spáchal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina v soudní síni

"Já se domnívám, že ano a že se s tím soud nedostatečně vypořádal,“ dodal s tím, že celý spor o výklad obchodního zákoníku je podle něj spíše podružný.

Dvě zkrachovalé firmy

Březina zastupoval věřitele ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia. Obě firmy zkrachovaly. Následně se stal členem dozorčí rady společnosti Žižkov Station Development (ŽSD), což však zákon zapovídá.

Obchodní zákoník totiž stanoví, že člověk, který působil ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí další tři roky působit v orgánech jiných firem.

Nejasný výklad zákona

To je mu umožněno pouze v případě, že tuto skutečnost oznámí akcionářům na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí. Březina to v případě ŽSD neučinil. Argumentoval tím, že tato povinnost platí až od okamžiku, kdy soud ukončí konkurz nebo odmítne insolvenční návrh. Březina s obžalobou od samého počátku nesouhlasil a považoval se za nevinného. Soud mu dal za pravdu.

Soudce připomněl, že z obchodního zákoníku není jasné, kdy začíná funkcionáři krachující firmy běžet lhůta překážky pro výkon funkce v jiné společnosti.

Ve čtvrtek skončil Březina spolu s dalšími sociálními demokraty v radě hlavního města, kde je nahradili zástupci TOP 09, kteří uzavřeli koalici s ODS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Březinou byl odročen na pátek

Obvodní soud pro Prahu 2 odročil středeční jednání o kauze náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD) na pátek. Vlivný pražský politik je obžalován...

Výběr článků

Načítám