Hlavní obsah

Klaus: Evropa je ve slepé uličce, zbývá už jen cesta zpět

– Praha
Právo, rsk

Evropská integrace se dostala do slepé uličky a poslední půlstoletí jejího vývoje je třeba odbourat. Prohlásil to při křtu své nejnovější knihy Evropská integrace bez iluzí prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus na křtu své knihy

Článek

"Dostali jsme se do slepé uličky a zbývá už jen cesta zpět, slepou uličkou žádné vpřed neexistuje," prohlásil Klaus s tím, že je třeba se zbavit "paternalistického státu blahobytu" a zesílit význam národních států.

Klaus uvedl, že dlouhodobou frustraci z vývoje evropské integrace pociťuje již řadu let, názory v knize prý rozhodně nejsou nahodilé.

"Zajímá mě pouze Evropa a my v ní a ne tolik EU. Zajímá mě, jestli to, co se tam děje, nám prospívá či škodí," řekl. Dodal, že Evropa je "násilně unifikovaná, centralizovaná, harmonizovaná a postátňovaná a ideově zglajchšaltována" .

Iluze o EU prý neměl nikdy, takže ani nemá co ztrácet. "Půjde ale o to, aby iluzi začala ztrácet mlčící většina obyčejných lidí, kteří byli evropskou ideologii celá desetiletí sváděni na scestí," řekl.

Co se týče současného vývoje EU a eurodluhové krize, tak si prezident myslí, že jsou jen dva možné směry vývoje. "Evropská měnová unie je mezistav, který je dlouhodobě neudržitelný. Buď bude návrat zpět, nebo posun k fiskální unii," podotkl.

Prezident však alternativní seskupení k EU nevidí. Podle něj se Česko musí pokoušet Unii reformovat zevnitř.

Dorazil Duka, Hejma i Bátora

Klaus uvedl, že nejde o sbírku textů, ale o novou knihu, kterou napsal za zhruba dva tři týdny a také v době, kdy se léčil z angíny.

"Kniha není aktualistická, obsahuje mé obecnější úvahy a žádný další summit, ratingové ohodnocení nějakého státu či setkání Sarkozy-Merkelová knihu nemůže popírat či změnit," řekl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus na křtu své knihy

Na křest knihy v Míčovně Pražského hradu dorazila necelá stovka lidí, mezi nimi například zpěvák Ondřej Hejma, předseda Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora, poslanec Michal Doktor (donedávna ODS) či pražský arcibiskup Dominik Duka.

Duka novinářům řekl, že na křest dorazil nejen v rámci dobrých sousedských vztahů, ale i proto, že některé Klausovy názory sdílí. Podle něj se EU oddálila od ideálu národního státu a jeho suverenity, který prosazoval při začátcích evropské integrace francouzský prezident Charles de Gaulle. Klausův hlas v dnešní Evropě je podle něj právě hlasem de Gaulleovým.

"Z úst dnešního papeže, tehdy jako kardinála Ratzingera zazněla i určitá kritika EU nikoli z hlediska monetárního či fiskálního, ale z hlediska ideového. EU podle mě ztratila antropologii člověka, který se pak stává občanem jakéhosi uskupení, a jsme svědky toho, že velká část zájmu EU je pouze ekonomická," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám