Hlavní obsah

Ze stamiliónů z EU jsme nic neměli, kritizují Romové vládní agenturu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor
Aktualizováno

Zrušte do konce letošního roku Agenturu pro sociální začleňování, Radu vlády pro záležitosti romské menšiny i krajské koordinátory národnostních menšin, zaznělo v neděli na jednání Česko-romského občanského sdružení v Novém Boru. Miroslav Tancoš svůj požadavek odůvodnil tím, že romská komunita neměla nic z 260 miliónů korun od Evropské unie určené na začleňování menšin.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Miroslav Tancoš (vlevo) vedl nedělní jednání Romů v Novém Boru.

Článek

„Koordinátoři a členové vlády si z toho udělali etnobyznys. Nejsme s tím spokojeni,“ řekl Tancoš. „Chceme konzulát se sídlem v Praze s vlastní rozpočtovou kapitolou,“ odpověděl na otázku, kdo by nyní měl hájit zájmy Romů. Své požadavky budou v rezoluci adresovat prezidentovi a premiérovi.

Padesátka Romů z Nového Boru, ale i z České Lípy, Krásné Lípy, Varnsdorfu, Šluknova, Hrádku nad Nisou a Sokolova se na jednání dohadovala na vytvoření nové Romské demokratické strany, která by měla mít politicky nejblíže k sociální demokracii. „Máme 850 podpisů, chceme jít už do krajských a senátních voleb v příštím roce,“ poznamenal Tancoš.

Jeho slova však u některých vyvolala záporné reakce. „Provoz strany stojí moc peněz, měli bychom tlačit na levicové strany, aby prosadily naše požadavky,“ kontroval Štefan Gorol, šéf novoborského Česko-romského sdružení a předseda místní organizace KSČM.

Starostové mají odstoupit

Romové se také pustili do starostů, kteří se tento týden na setkání starostů Českolipska zabývali otázkou nepřizpůsobivých. Kritizovali je kvůli některým výrokům a údajně špatné komunikaci s Romy. Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro liberecký kraj) a místostarosta sousedního Cvikova Jaroslav Švehla (ODS) by podle vyjádření Romů měli odstoupit.

Stejný vzkaz poslali i starostům ve Varnsdorfu, Šluknově, Rumburku či Rotavě na Sokolovsku. „S Česko-romským občanským sdružením jsem pomáhal při vytvoření volnočasového centra. Jestli mne kritizují, že s nimi nejednám, tak vidím pochybení u práce jejich zástupce - asistenta prevence kriminality pana Štefana Gorola a budu navrhovat jeho výměnu,“ řekl Právu novoborský starosta a dodal: „Na slova pana Tancoše, který má plný rejstřík za násilné trestné činy, dluží městu peníze a vymýšlí si, reagovat nebudu,“ sdělil Dvořák.

Romové chystají demonstrace. Do Prahy zamíří už 17. listopadu, další protest proběhne v Rotavě, následovat mají akce v dalších okresech. Chtějí upozornit na postavení Romů ve společnosti. „Většina romské střední třídy se přesunula na hranici bídy a žije v holobytech. Po zavedení sociální reformy to bude mnohem horší,“ varoval Dušan Žiga z Varnsdorfu.

Reklama

Výběr článků

Načítám