Hlavní obsah

Národní socialisté kývli na spojení s Paroubkem, expředsedu vyváděla policie

Právo, Novinky, jim, rsk, jov
Praha
Aktualizováno

Česká strana národně socialistická na sobotní konferenci v Praze odsouhlasila spojení s expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. V příštích volbách s ním bude kandidovat pod názvem Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21). Na sjezdu zasahovala i policie, aby vykázala bývalého šéfa strany Karla Janka, jenž spojení s Paroubkem odmítal, načež byl nedávno sesazen.

Článek

Mluvčí strany Jiří Pondělíček Právu potvrdil, že pro sloučení hlasovala "optická většina". Národní socialisté předtím zvolili za svého předsedu Stanislava Palšu. Na sjezdu ale koloval návrh, aby se šéfem nového uskupení stal expremiér Paroubek. Sjednocení má být definitivně zpečetěno za dva týdny.

Místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava uvedl, že nyní dojde k přeregistraci členů do nového subjektu NS-LEV 21 a je třeba připravit slučovací sjezd obou partají s 26. listopadu v Obecním domě. To bude právě úkol pro Palšu, který se de facto stane předsedou strany jen na 14 dní.

„Chtěli bychom se nejdříve zúčastnit krajských a senátních voleb a pak i sněmovních v roce 2014,“ prohlásil Votava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Janko: Stále jsem členem ČSNS

Sjezd národních socialistů odstartoval v hysterické náladě, o vyhrocení situace se měl zasloužit rebel a Paroubkův odpůrce Janko. Až po intervenci policie bývalý šéf ČSNS 2005 sjezd opustil.

„Byli jsme k tomu donuceni, protože Janko se dostal do sálu násilným způsobem. Byl vyrozuměn, že nemá do sálu přístup, protože není člen ani delegát ani pozvaný host, přesto do sálu vešel a jednoho z delegátů odstrčil,“ popsal mluvčí ČSNS Jiří Pondělíček.

Janko byl z řad národních socialistů vyloučen pro porušení vnitřního ustanovení, které mu zakazovalo komunikovat s médii. Podle Janka však k vyloučení došlo kvůli tomu, že kritizoval Paroubka. Navíc tvrdí, že stále ještě nebyl zbaven nejvyšší funkce definitivně, protože se proti rozhodnutí strany odvolal a konečné slovo bude mít teprve rozhodčí komise.

Proto Janko soudí, že měl právo se sjezdu zúčastnit. „Do dnešního dne mi nedošlo vyrozumění o mém odvolání proti vyloučení,“ řekl. Zároveň tvrdí, že předseda stranické rozhodčí komise Aleš Vokálek přímo na sjezdu potvrdil, že k vyloučení nedošlo. „V podstatě nejsem vyloučen a právoplatně jsem se dožadoval vstupu na sjezd,“ doplnil Janko. Argumentoval také tím, že se strana dohodla, že delegáti z jarního sjezdu, kde byl Janko zvolen předsedou, se automaticky stanou i delegáty na podzim.

Popsal také svůj pokus o vnik na rokování. Ochranku, která se ho snažila zastavit, odstrčil, vstoupil do jednacího sálu a usedl na místa hostů.

Chtěl mluvit o praktikách paroubkovců

„Považoval jsem za svou povinnost dostat se na sjezd a podat delegátům informace. Takzvaná ochranka z Paroubkových poskoků mě však nechtěla pustit dál, tak jsem se protlačil, bylo tam i nějaké strkání,“ upřesnil Janko.

Následně byl desetkrát vyzván, aby sjezd opustil. Když neuposlechl, za 15 minut dorazila státní policie, kterou zavolali organizátoři. Policisté Janka vyzvali k opuštění sálu a podání vysvětlení. Poté jej požádali, aby se do sálu už nevracel. Bývalý předseda soudí, že se mu vše podařilo policistům osvětlit, a proto se domnívá, že celá věc skončí v „koši“.

Janko přitom komplikace kvůli pokusu vniknout na sjezd předpokládal. „Očekával jsem to. Moc jim vidím do karet,“ prohlásil. V úmyslu prý měl straníky informovat o politických praktikách v Ústeckém kraji, kde ve volbách kandidoval Jiří Paroubek.

Konkurenční boj

S expředsedou ČSSD odmítal Janko spolupracovat a byl nejhlasitějším odpůrcem fúze ČSNS 2005 s Paroubkovým projektem LEV 21.

Paroubek šéfoval sociálním demokratům do loňských nevydařených voleb. Jelikož se mu nepodařilo získat dostatečnou podporu voličů, aby se ČSSD dostala k moci, na čelní stranickou funkci rezignoval a stáhl se do pozadí. Hlasitě na sebe upozornil až letos na podzim, kdy oznámil odchod z ČSSD a založení nové strany LEV 21.

Paroubkovi stoupenci mezi ČSNS 2005 tvrdí, že Janko jde na ruku ústeckým sociálním demokratům, kteří vidí v Paroubkově projektu nebezpečnou konkurenci.

Anketa

Má podle vás nová strana Jiřího Paroubka šanci dostat se do parlamentu?
Ano
14,6 %
Ne
82,6 %
Nevím
2,8 %
Celkem hlasovalo 13492 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám