Hlavní obsah

Šluknovsko se mění na Divoký západ

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumburk

I když je Šluknovsko nejsevernější část republiky, v poslední době to vypadá, že se posunulo spíše na Divoký západ. Usuzovat se to dá podle počtu místních, kteří si pořizují zbraň nebo alespoň obranné spreje či teleskopické obušky. Roste také zájem o hlídací psy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V prodejně zbraní jdou nejvíc na odbyt obranné spreje.

Článek

Vypadá to, že lidi k tomu dohnala obava ze zvýšené kriminality, která souvisí s přílivem nepřizpůsobivých občanů, hrnoucích se na sever z různých koutů republiky. Rozhořčení lidé, kteří proti neutěšené situaci v minulých týdnech demonstrovali, už nespoléhají jen na policejní posily a snaží se chránit sami.

„Je to pravda. Já mám taky pistoli,“ říká nedůvěřivě přes napůl stažené okénko u auta asi padesátiletý řidič taxíku v Rumburku na náměstí. Při jeho práci to není nic výjimečného, ale nějaký ten sprej nebo obušek mají u sebe poslední dobou i jeho zákazníci.

„Vůbec se tomu nedivím, v noci v baru se může semlít ledacos,“ vysvětluje a na otázku, kde se v Rumburku prodávají zbraně a pepřové spreje, mě bez váhání posílá na okraj města k Janu Pospíšilovi. K mému překvapení přijíždím k běžnému rodinnému domku, tradiční výlohu s vystavenými loveckými puškami hledám marně. Pouze skromná cedulka na vrátkách prozrazuje, že jsem tu správně.

„V Krásné Lípě mám střelnici a provádím zkoušky na zbrojní průkaz. Zbraně prodávám individuálně,“ vysvětluje šedovlasý sympatický muž a odemyká bezpečnostní dveře do skromné prodejny v přízemí domu.

Sprej je lepší než zbraň

„Tzv. tekuté střely nakupují nejvíce ženy, které pracují za přepážkou v bance, na úřadě nebo třeba i v knihovně. Nevědí, kdo tam za nimi přijde. Potom samozřejmě ženy, které sportují a domů z tréninku se vracejí za tmy,“ ukazuje na černé spreje na poličce za malým pultíkem. „Doporučuji jim to místo zbraně. Je to účinné, můj známý z URNA to zkoušel. Je to chlap jako hora a porazilo ho to,“ pokyvuje hlavou.

Koupila jsem pro sebe a pro mou patnáctiletou dceru pepřový sprej. Bydlíme na odlehlém místě a bylo to pro lepší pocit.
mluvčí rumburské radnice

Podle vlastních zkušeností potvrzuje, že v poslední době na Šluknovsku lidí toužících po zbrani zřetelně přibývá. Letos už si z jeho kurzu odneslo zbrojní průkaz 30 lidí, teď bude absolvovat zkoušky další skupina. Jen během včerejšího dne se přihlásili další dva zájemci. „Mají obavy a chápu to. Když jedete ráno kolem školy, parkoviště je úplně plné. Rodiče mají strach a děti do školy vozí auty,“ přibližuje aktuální situaci v Rumburku.

„Ale na druhou stranu dost se to tu zlepšilo díky policejním posilám i práci městské policie a sociálky,“ dodává Pospíšil, který je třetím rokem v městském zastupitelstvu jako nezávislý za ODS. Doma má na stěně titul mistra světa ve sportovní střelbě.

„Když k nám před první demonstrací přijeli z policejního prezidia, jejich první otázka byla, jaká je nálada obyvatel, a druhá, jestli se lidé v Rumburku vyzbrojují,“ tvrdí mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová, která si v době, kdy se do města přistěhoval větší počet nepřizpůsobivých, také pořídila obranný sprej.

„Koupila jsem pro sebe a pro mou patnáctiletou dceru pepřový sprej. Bydlíme na odlehlém místě a bylo to pro lepší pocit,“ vysvětluje Doušová.

Stejně mluví i pětatřicetiletá žena z Rumburku, která si nepřála být jmenována. „Paralyzér s sebou nosím od doby, kdy mne v Děčíně v noci napadli dva Romové. Naštěstí mi pomohl jeden muž a dobře to dopadlo,“ vypráví mladá žena.

„Přemýšlím, že ho ale vyměním za nějaký sprej, paralyzér je moc těžký. Určitě ale chci mít u sebe něco na obranu, v noci se tu na ulici bojím,“ dodala.

Policie zvýšené ozbrojování obyvatelstva zatím nezaznamenala. „Nemáme zprávy o vyzbrojování. Ani jsme nezaznamenali žádné neoprávněně držené zbraně,“ prohlásil stroze mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám