Hlavní obsah

V Česku naměřili rekordní mráz na 15 stanicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní ráno bylo v České republice stejně jako to sobotní mimořádně chladné. Na většině území byly teploty pod bodem mrazu a na 15 měřicích stanicích Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) padly teplotní rekordy. Oproti sobotě však rtuť teploměru neklesla tak hluboko jako o prvním víkendovém dnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V osadě Jizerka, kde v sobotu naměřili devět stupňů pod bodem mrazu, bylo minus sedm stupňů Celsia. Na Lysé hoře v Beskydech teplota v pět ráno klesla na minus 6,1 stupně Celsia, na Luční boudě v Krkonoších bylo časně ráno zhruba  pět stupňů pod nulou.

Chladno bylo i v Praze. V Libuši ukazovaly teploměry dva stupně pod nulou, v Karlových Varech pak rtuť klesla na mínus 2,5 stupně a v Českých Budějovicích ještě o desetinu hlouběji, uvedl Meteopress.

Rekordní mrazy

Na 15 stanicích ČHMÚ, kde se počasí měří už více než 20 let, padly teplotní rekordy, na další byl vyrovnán. Rekord starý 55 let byl překonán v severomoravském Bohumíně, kde byly minus 1,4 stupně. Osmačtyřicetiletý rekord padl ve Strání na Uherskohradišťsku, kde teploměr ukázal minus 3,3 stupně. Rekord starý 41 let pokořilo o 0,9 stupně počasí ve Vizovicích na Zlínsku, kde teplota klesla na minus 3,4 stupně, stejně staré maximum padlo i v Ostravě Porubě, kde klesla rtuť na -1,7 stupně.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm naměřili minus čtyři stupně stejně jako v roce 1956.

V sobotu ráno byly teplotní rekordy překonány na 12 místech, kde se teplota zaznamenává více než 30 let. [celá zpráva]

Mírně se oteplí

V neděli a v pondělí v noci by ještě teploty měly zůstat pod bodem mrazu, podle předpovědi ČHMÚ by se však příští týden mohlo oteplit. V úterý by přes den teplota mohla vystoupat až na 16 stupňů, pak se ale nebe zatáhne a ve středu i ve čtvrtek bude zřejmě pršet. Noční teplota by měla dosáhnout dvou až sedmi stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám