Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet, čtyři miliardy přihodila VV na dopravu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, jim

Vláda ve středu schválila rozpočet pro příští rok. Rozhodla o jeho navýšení o čtyři miliardy korun pro Státní fond dopravní infrastruktury. Věci veřejné původně podmiňovaly svou podporu rozpočtu navýšením o devět miliard, ale nakonec přijaly kompromisní návrh. Vláda zatím nechala výhled růstu HDP na 2,5 procenta a počítá s deficitem 105 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

"Vláda musí stát za návrhem rozpočtu jako jeden člověk, je to jako hlasování o důvěře vlády," prohlásil po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Zdůraznil, že kabinet dodržuje slib snižovat deficit veřejných financí. Za pozitivní považuje především růst výdajů na školství, vědu a výzkum.

Vláda schválila návrh státního rozpočtu jednohlasně. Věci veřejné si vydobyly navíc čtyři miliardy pro ministerstvo dopravy. Jeho šéf Pavel Dobeš (VV) a jeho předchůdce Vít Bárta (VV) požadovali původně 13 miliard, posléze 8,8 miliardy, ale nakonec se podle informací Práva spokojí i se čtyřmi.

Do Státního fondu dopravní infrastruktury by se měly miliardy přesunout z dluhové služby a rezervy na dofinancování.

"Vážím si toho, že vláda schválila můj návrh jednomyslně," řekl ministr financí Miroslav Kalousek a dodal, že úprava s navýšením rozpočtu resortu dopravy je únosná. Připustil, že rozpočet je postaven na červnové prognóze. Nelze podle něj vyloučit, že dojde k bizarnímu krizovému vývoji. "Jak to bude doopravdy, tak to neví opravdu nikdo," zdůraznil Kalousek.

Schváleny i výhledy na další roky

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) poděkoval všem členům vlády a vyzdvihl, že jednání byla vedena velmi korektně. „Je to společná odpovědnost,“ řekl Dobeš. Vidí potřebu otevřít debatu o rozpočtových výhledech na příští rok.

Ministerstvo financí ve středu ohlásilo, že kvůli změnám výhledu Mezinárodního měnového fondu v růstu HDP pro Česko nastanou i změny v rozpočtu a avizovalo hlubší škrty. MMF očekává, že česká ekonomika poroste jen o 1,8 procenta, a nikoli o 2,9 procenta, jak původně předpokládal. [celá zpráva]

Nečas také seznámil novináře s výhledy rozpočtů pro roky 2013 a 2014. Návrh předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard korun. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun, vyplývá z návrhu ministerstva financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám