Hlavní obsah

Ústecký kraj se ohradil proti výrokům prezidenta o "zásahu silou"

Právo, ape
Ústí nad Labem

Ústecký kraj se ohradil proti pondělním výrokům prezidenta Václava Klause, který v souvislosti s nepokoji ve Šluknovském výběžku prohlásil, že „tady musí stát nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle kraje stát musí především naslouchat požadavkům slušných občanů a chránit jejich zdraví a majetek.

„Legitimní požadavky slušné a produktivní většiny bohužel přehlušují excesy extremistických skupin, proti kterým je samozřejmě nezbytné důrazně zasáhnout. Nemůžeme však přijmout státní násilí proti občanům, kteří jsou dlouhodobě poškozováni chováním neproduktivní a nepřizpůsobivé menšiny,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) s tím, že zásahy policie však musí být adekvátní situaci a postup policie nemůže být řešen přesunutím policistů z jiných míst kraje.

Na vyhrocené situaci ve Šluknovském výběžku se podle mínění hejtmanství dnes jasně ukazuje, že vlády v posledních letech, a to jak pravicové, tak levicové, nevěnovaly problematice nepřizpůsobivých občanů dostatečnou pozornost a nereflektovaly náznaky rostoucího napětí, a nyní nemohou nabídnout občanům kromě represí žádné jiné řešení.

Sobotní demonstrace ve VarnsdorfuVideo: Novinky

„Je pro mě značným překvapením, že pouze Ústecký kraj systematicky pracoval na problematice nepřizpůsobivých občanů a extremismu. Proto nyní jako jediní po dvouleté přípravě můžeme představit ucelený návrh nezbytných legislativních změn. Bohužel již není na nás, zda budou tyto důležité změny přijaty, zda to bude dostatečně rychle a zda zůstanou po připomínkování zachovány zásadní změny,“ doplnila Vaňhová.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje balíček legislativních změn schválilo před týdnem. Má pomoci řešit sociální napětí na území regionu. Návrh počítá se změnou zákona v otázkách sociálního bydlení, hazardních her a upravuje postup proti narušování veřejného pořádku. Již v září zamíří do Poslanecké sněmovny. Návrh podpořili i starostové Šluknovska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám