Hlavní obsah

Před pražským hlavním nádražím zase stojí bronzový Wilson

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po sedmi desetiletích se do Vrchlického sadů u hlavního nádraží v Praze, dříve "wilsoňáku", vrátila socha amerického prezidenta Thomase Woodrowa Wilsona. Jde o kopii původní sochy. Wilson stál u zrodu Československa v roce 1918, socha byla stržena za protektorátu v roce 1941.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bronzový Thomas Woodrow Wilson ve Vrchlického sadech měří 3,5 metru.

Článek

Bronzová socha nestojí na původním místě, zde je nyní hala služeb, ale poblíž Opletalovy ulice. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS), starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) a zástupce amerického velvyslance Joseph Pennington do ní společně vložili dokumentaci k původnímu pomníku, fotografie, pamětní mince a další předměty pro budoucí generace.

Samotný Wilson na pětimetrovém soklu měří 3,5 metru, je tedy ve dvojnásobné životní velikosti. Celé dílo je skoro stejně velké jako vedle stojící akát. „Socha je koncipována na pohled z podhledu. Stála takhle vysoko, a kdyby stála níž, byla by kompozičně zdeformovaná. Je to respekt k původnímu návrhu a ta doba byla monumentálnější než ta dnešní,“ řekl Právu architekt Mikuláš Hulec, který se podílel na řešení soklu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bronzový Thomas Woodrow Wilson

Spor sochařů

Autorem kopie sochy je především sochař Michal Blažek, uspěl v soutěži pořádané Společností američtí přátelé ČR a Prahou 1. Společnost na to vybrala na 2 milióny dolarů (skoro 34 miliónů korun). Blažek při hledání nového místa pro sokl udeřil v září 2009 ve Vrchlického sadech sochaře Oldřicha Hejtmánka a dostal za to měsíční podmínku.

Na instalaci sochy se Blažek na rozdíl od Hejtmánka podívat nepřišel. Konflikt se žádný neodehrál. „Já jsem se nepopral, byl jsem napaden, protože v době, kdy byla vyhlášena soutěž, byla socha hotová,“ řekl Právu Hejtmánek, který objevil původní Wilsonovu hlavu v Lapidáriu Národního muzea a vytvořil repliku sochy. Hejtmánek také zpochybnil průběh soutěže, nevyhrál podle něho nejlepší model.

Primátor chce mít park u nádraží bezpečný

Autorem původní sochy byl Albín Polášek, Wilson stál v sadech do roku 1941, kdy ho z nařízení protektorátních úřadů strhli pražští hasiči.

Primátor Svoboda je rád, že se Wilson do parku vrátil. „Byl to člověk, kterému vděčíme za to, že vůbec jako stát existujeme. Je to pro mě osobně důležité. Jen ten, kdo si váží své minulosti, si zaslouží, aby měl svůj stát, svou republiku, své dějiny,“ řekl primátor.

Svoboda přislíbil pomoc při rekultivaci Vrchlického sadů, jimž Pražané říkají Sherwood, a nikdo se tu nemůže cítit bezpečně. Jde o jednu z priorit radnice Prahy 1. „V pondělí jsem o tom problému jednal na bezpečnostní radě jak se státní, tak městskou policií. A to je náš první vklad do dalšího rozvoje Vrchlického sadů,“ řekl Svoboda. V případě, že by město mělo prostředky, mohlo by se na rekultivaci sadů podílet. „Je tam celá řada kdyby, ale krize nebude trvale,“ poznamenal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám