Hlavní obsah

Drábek navzdory škrtům chystá stamilióny pro agentury

– Praha
Právo, Jakub Svoboda

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) sice slibuje ve svém resortu rozsáhlé škrty, současně chce ale soukromým pracovním agenturám přihrát ze státního rozpočtu stovky miliónů korun ročně. Podle chystané novely dostanou za nezaměstnaného pět tisíc korun a další tisíce za jeho pracovní umístění.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Agentury mají podle novely zákona o zaměstnanosti od příštího roku převzít od úřadů práce (ÚP) péči o část nezaměstnaných s tím, že za každého z nich dostanou 5000 korun. Pokud některého uchazeče o práci do šesti měsíců neumístí, budou muset příspěvek za něj vrátit.

Novelu, která má tuto praxi zavést, mají tento týden ve Sněmovně ve druhém čtení projednat poslanci. Odborářům navrhované opatření vadí hlavně v kontextu s tím, že z ÚP mají být kvůli úsporám propouštěny stovky úředníků.

Pokud se privátní agentuře podaří člověka do pracovního poměru na dobu neurčitou umístit, dostane ze státních peněz navíc odměnu 1250 korun. Když na tomto místě člověk vydrží déle než šest měsíců, agentura vyinkasuje dalších 500 Kč.

Je to mnohem dražší, oponují odbory 

Podle propočtu litoměřických odborářů vyjde péče o uchazeče o práci prostřednictvím agentur stát zhruba čtyřikrát dráž, než když ji poskytují úřady práce.

V evidenci ÚP je nyní zhruba 485 000 nezaměstnaných. „Kdyby tímto tzv. sdíleným zprostředkováním mělo za jeden rok projít například jen 15 procent z nich, je to 72 750 osob. Agenturám by se tak ročně bez bonusů vyplatilo 363 750 000 Kč,“ upozornili ve svém stanovisku členové základní odborové organizace ÚP v Litoměřicích.

Náklady na zaměstnance úřadů práce jsou přitom daleko nižší. O uvedený počet uchazečů, 72 750, se přitom podle odborářů hravě postará 145 pracovníků ÚP. „Celkový roční náklad na 145 zaměstnanců činí asi 87 miliónů korun,“ spočítali odboráři.

„Tisíc uchazečů o zaměstnání v litoměřickém okrese převezme nějaká agentura a hned má pět miliónů na šest měsíců. Vzhledem k tomu, že s tisícem uchazečů pracují dva zaměstnanci ÚP, je to docela slušný příjem. Sem tam se může povést někoho umístit a hle − bonusek je tady,“ kritizoval Drábkův návrh například odborář Emil Rulf.

MPSV kritiku odmítá

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová odmítla kritiku odborářů s tím, že péče ÚP o nezaměstnané je finančně „v podstatě totožná“ s cenou, kterou stát zaplatí agentuře práce a celý systém bude navíc efektivnější.

„Úřad práce dnes více jak polovině uchazečů do půl roku zaměstnání nezprostředkuje,“ uvedla mluvčí.

Jak dále upozornila, zákon o zaměstnanosti již dnes rozlišuje veřejné zprostředkování a soukromé zprostředkování práce. „Ze zákona je dokonce úřad práce již dnes povinen spolupracovat s agenturami práce a naopak. Návrh novely zákona o zaměstnanosti dává této spolupráci jasná pravidla,“ podotkla Plívová. Obdobné systémy podle ní fungují třeba ve skandinávských zemích nebo ve Velké Británii.

Do sdíleného zprostředkování zaměstnání může krajská pobočka ÚP zařadit uchazeče o zaměstnání na základě tzv. individuálního akčního plánu, přičemž musí od takového člověka nejdříve získat písemný souhlas.

Agentura musí uchazeči najít zaměstnání do šesti měsíců. „Naším cílem je motivovat agenturu k rychlému zprostředkování,“ podotkla Plívová. V dohodě úřadů práce s agenturami bude podle ní uveden termín, způsob a výše poskytnutí pětitisícového příspěvku a také závazek agentury, že zprostředkuje zaměstnání určitému počtu uchazečů.

„Současně tam bude uveden také závazek vrátit příspěvek nebo jeho poměrnou část, pokud agentura práce nesplní závazky sjednané v dohodě a nezprostředkuje zaměstnání stanovenému počtu uchazečů o zaměstnání,“ dodala Plívová.

Nepůjde jen o kvantitu?

Podle odborářů ale není ošetřeno např. to, aby uchazeči o zaměstnání nebyli nuceni do nevyhovujícího zaměstnání, popř. aby před koncem šestiměsíční lhůty nebyli posláni k zaměstnavateli, který je zaměstná jen na oko, aby je po několika dnech či týdnech ve zkušební době zase propustil. „A to se může opakovat. Víme, že takto byla kontaktována chráněná dílna a nabídnuta jí tato varianta „zaměstnání“ zdravotně postižených uchazečů,“ varuje pracovnice úřadu práce v Litoměřicích Lenka Špittová.

Kde agentury seženou volná místa, když je nemají ani ÚP? A jak ministerstvo zajistí, aby nešlo jen o samotný počet zařazených uchazečů, ale i o jejich umístění na kvalitní a perspektivní místa? Podobných nezodpovězených otázek je podle odborářů mnoho.

Reklama

Výběr článků

Načítám